Simpel kimchi – gavnlige bakterier til din mave

Kimchi indeholder mælkesyrebakterier, der er gavnlige for dit tarmsystem (portionen her er lavet på rød spidskål - blot til orientering, hvis du tænkte: "WTF?")

Kimchi indeholder mælkesyrebakterier, der er gavnlige for dit tarmsystem (portionen her er lavet på rød spidskål – blot til orientering, hvis du tænkte: “WTF?”)

Ingredienser
800 g spidskål (ca. 2 stk.)
1 æble
20 g ingefær
1 tsk fishsauce
75 g + 20 g groft havsalt

NB! Alle grøntsager bør være økologiske for at få så mange gavnlige bakterier i spil, som overhovedet muligt.

6 timer før du samle din kimchi, kommer du kålen i lage:

  • Lav en saltlage, som spidskålen skal ligge i: 75 g groft havsalt og 2,5 L vand. Brug en stor skål. Kog lidt vand og hæld 2 dl af det i en stor skål, hvor du har afmålt 75 g groft havsalt. Opløs saltet så godt du kan. Tilføj nu gradvist koldt vand indtil saltet er opløst og fyld så op, til du har 2,5 L liter vand i alt.
  • Gør spidskålen klar ved at skære bunden af, fjerne de yderste blade, skære hovederne i halve og fjerne stokken.
  • Skyl delene fri for jord og skær så halvdelen i 2-4 stykker.
  • Kom kålen ned i saltlagen: Skub den godt ned under lagen og brug en tallerken til at holde den nede.
  • Dæk skålen til med et viskestykke og sæt den så til side i 5-6 timer.

Saml din kimchi og sæt den over:

  • Start med at hælde lagen fra kålen i et dørslag (men saml lagen op i en anden skål – du skal nemlig bruge den senere). Skyl derefter spidskålen grundigt i koldt vand, så så meget af saltvandet kommer af.
  • Tag 2-3 af de store blade fra og skær resten i 1-2 cm brede strimler.
  • Skær æblet i tynde skiver (med skræl, men uden kernehus) og ingefæren i endnu tyndere skiver (skræl den først – brug kanten af en ske, det er nemmest).
  • Saml alle ingredienserne tilbage i din store skål og tilføj også fishsauce og havsalt.
  • Massér nu blandingen grundigt i 5-10 minutter, så så meget af saften kommer ud og danner en naturlig lage.
  • Fordel til sidst blandingen på to glas, fx patentglas på 1 L: Skub omhyggeligt blandingen sammen på bunden, så du presser så meget luft ud som muligt. Når alt er på glas, fordeler du også lagen i de to glas, så grøntsagerne ‘drukner’ i lage.
  • Fold til sidst de kålblade, du lagde til side og skub dem ned, så de kommer ned i lagen og samtidig dækker grøntsagsblandingen.
  • Til sidst hælder du saltlagen, som kålen har ligget i, på to rene fryseposer (der skal ca. 0,5 L i hver – resten kan du hælde ud). Slå knude på poserne og kom så en pose i hver af glassene: Vægten fra poserne holder grøntsagerne nede i lagen, så der ikke kommer ilt til (vigtigt!).
  • Luk låget og sæt blandingen et mørkt sted, hvor det ikke bliver udsat for sollys (eller gør som mig og vikl et sort/mørkt viskestykke omkring, så glasset får sit helt eget mørkekammer).
  • Lad blandingen stå i 5-7 dage – åbn glasset hver dag for at lukke luft ud (eller køb et smart låg med ventil).

5-7 dage senere …

  • Kimchien er færdig og skal på køl, hvor den kan holde sig ufatteligt længe.

Pssst… Jeg har også en lidt mere indviklet kimchi-opskrift – indviklet på den måde, at der er flere ingredienser i, som desuden skal vejes af.


Flere opskrifter til dig:

Line anbefaler | Sunde kager | PCO-venlig kost | Multiallergiker

Tilmeld din mail her og få besked, når der er nyt på bloggen
Jeg er også på Bloglovin’, hvis det skulle være >


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)