Menu Luk

Du har ret! Og dét har jeg også …

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om Rust og Marty nogensinde kommer til at give hinanden ret ...
Print mig

Et eller andet sted mellem True Detective og et intensivt coaching-kursus fandt jeg en lille, men vigtig pointe, som – sådan helt uden pis – kan gøre vores verden til et bedre sted at være (spoiler alert: Det er lidt noget hippie-ævl – du ved, om åbenhed og den slags).

Dét siger du ikke?!

Hvis du har set første sæson af True Detective, husker du måske scenen, hvor Rust Cohle (aka. Matthew McConaughey) piv-stiv dukker op til familiemiddag hos Marty Hart (aka. Woody Harrelson). I så fald ved du også, at Rust indtil da primært har gjort det som indelukket og exceptionelt sortseende politimand, der driver den gode Marty til vanvid med sin asociale opførsel.

Anyway, i scenen er Marty i fuld gang med at forsøge at sende Rust hjem igen i håbet om at gøre det pinlige optrin så kort som muligt, men han skal ikke vende ryggen til i meget mere end 2 sekunder, før hans kone interesseret og nysgerrigt har fået spurgt til Rusts egen familiehistorie. Og fået et svar.

Det viser sig selvfølgelig, at der er en forklaring på Rusts sortseende og anti-sociale opførsel, og resultatet af samtalen er, at Rust får hanket nok op i sig selv og sin brandert, til at han rent faktisk bliver i stand til at gennemføre familiemiddagen – til Martys store ærgrelse.

Hvad det var, der gjorde forskellen?

Åh, såmænd bare dét faktum, at hvor Marty har haft travlt med at dømme og – ikke mindst – fordømme sin kollega, blev hans egen kone nysgerrig og stillede et oprigtigt interesseret spørgsmål.

Perfekt i din egen verden

Dét fik mig til at tænke på Perfektionshypotesen, som jeg blev præsenteret for på et intensivt coachingkursus, jeg deltog i for nylig. Perfektionshypotesen går ud på, at den enkeltes adfærd er perfekt set ud fra hans eller hendes opfattelse af, hvordan verden hænger sammen.

Tanken er, at vi hver især har ét billede af verden, som for os – i netop dette øjeblik og med den baggrund og den forhistorie, vi har – ER vores virkelighed. En virkelighed, vi naturligvis navigerer efter, uanset om vi er spillevende udgaver af Rust eller Marty. Eller blot almindelige leverpostejs-danskere som dig og mig.

Men for en anden person – der i sagens natur har et andet perspektiv, en anden forhistorie – kan det samme øjeblik have en helt anderledes virkelighed, og netop derfor kan personens adfærd komme til at virke decideret bizar på os andre. Hvis vi altså ikke lige tager os tiden og energien til at prøve at forstå, HVORFOR adfærden giver mening for lige netop ham eller hende.

Fortæl mig mere!

Og hvor vil jeg så hen med dét? Jeg vil såmænd blot derhen, hvor jeg opfordrer mig selv og alle andre til at bestræbe sig på at have et åbent sind, når vi møder et andet menneske:

Vi er tit så fandens hurtige til at vurdere andre ud fra, hvordan vi selv mener, verden er skruet sammen – hvad enten vi er introverte eller ekstroverte, højreorienterede eller venstreorienterede, religiøse eller ateister. Men i virkeligheden findes der ingen endegyldig svar – i hvert fald ikke på livets store, bløde og bøjelige spørgsmål:

Når alt kommer til alt, består verden blot af en masse individer, der på en eller anden måde forsøger at gøre det rigtige. Og – mind you! – det ‘rigtige’ er ikke nødvendigvis en idealistisk rigtighed, snarere en egoistisk rigtighed, fordi den tager udgangspunkt i den enkeltes verdensbillede, værdier og personlige behov.

Du er rettere sagt klog i din verden, andre mennesker er kloge i deres verden, men ingen af jer – og jeg gentager: Ingen! – har fundet sandheden. Det eneste, vi har fundet, er vores egen sandhed, som den fungerer for os, lige nu og i dette øjeblik. I morgen kan det se anderledes ud, fx fordi du lærte noget i dag. Måske fordi du kom for skade at lytte åbent til et andet menneske.

Så drop forestillingen om, at din opfattelse af verden er den rigtige, og vær i stedet nysgerrig, vær åben – spørg!

Lidt mere hippie-ævl om livets mening og plads til alle

Posted in Fred og ro, Mennesker, Revolution, Venlighed