Menu Luk

Hvis jeg dog bare havde tid til at læse flere bøger …

Hvis jeg bare havde tid til at læse flere bøger
Print mig

Vil du også gerne have mere tid? Så skulle du måske bruge mindre tid på sociale medier. Lettere sagt end gjort, siger du? Oh, dét ved jeg! Men jeg har nu fundet et par tricks, der kan noget.

Ahmen, dét er da spændende!

På et tidspunkt gik jeg og sukkede højlydt over, at jeg aldrig havde tid til at læse bøger. Så begyndte jeg at have et halvt øje på mig selv, når jeg lå der på sofaen om aftenen og splattede. Og konstaterede, at det måske ikke var så meget et spørgsmål om tid, men mere om prioritering:

Jeg mener, hvor vigtigt er det helt præcist at se det næste afsnit af Luksusfælden eller De Unge Mødre? Ikke så vigtigt, måske. Så jeg begyndte at slukke for flimmeren.

Og så læste jeg en hel masse bøger og levede lykkeligt til mine dages ende? Nej, det var pudsigt nok ikke dét, der skete. Jeg begyndte ganske vist at læse lidt oftere, men på en eller anden måde rykkede det stadig ikke voldsomt, syntes jeg.

Så jeg smed endnu engang et halvt øje på mig selv for at finde ud af, hvad jeg ellers fordrev tiden med hjemme på sofaen.

Og … øhm, du har godt hørt om de der e-mails og sociale medier, ing’? De er pænt dragende, skulle jeg hilse at sige. Selv på yderst disciplinerede mennesker som undertegnede.

At jedi-mindtrick’e sig selv

I første omgang forsøgte jeg at lave et jedi-mindtrick på mig selv: Jeg samlede alle ikoner for sociale medier i én boks/bogmærke-mappe (hvilket iPad’en drog en ret sær konklusion om), og jeg placerede resolut boksen på side to på mobil og tablet, så jeg ikke bare skulle åbne boksen, men ligefrem bladre for at komme til ikonerne.

Tanken var, at når jeg ikke kunne se ikonerne, så ville de heller ikke lokke mig, hver gang jeg åbner en dims. Og det gør de faktisk ikke, så det virker! Til dels …

Problemet er, at jeg jo godt ved, at indgangene til mails og sociale medier er der! Og at jeg har lyst til at tjekke mails og sociale medier. Sådan cirka hundrede gange om dagen, faktisk. Mindst. Hvilket jeg så gør (det er faktisk imponerende, så hurtigt man kan lære sig selv at navigere i egne fartbump).

Jeg bliver ganske vist ikke fristet helt så tit som før, men jeg overspringshandler alligevel alt, alt for tit ved at rode rundt på fx Facebook eller Instagram.

“Jeg dedikerer hermed 20 minutter af min dag til …”

I min nyligt overståede sommerferie forsøgte jeg mig derfor med en ny rutine:

20 minutter – og ikke et sekund længere – til tjek af nyhedsbreve og sociale medier hver morgen (jeg er sådan en, der godt kan lide at have tid til den slags om morgenen, men andre tidspunkter fungerer sikkert lige så glimrende).

De begrænsede 20 minutter betyder, at jeg bliver nødt til at prioritere, hvad jeg lader mig opsluge af, dvs. at kattevideoer ikke bliver set og at større ting, som jeg rent faktisk gerne vil dykke ned i, ryger i Pocket til fordybelse uden for de 20 minutter.

Efter de 20 minutter forsøger jeg at holde snitterne fra både mails og sociale medier resten af dagen ved hjælp af den mentale note: “Dét kan jeg jo tjekke i morgen.” Private mails håndterer jeg som oftest om aftenen – hvor jeg så omvendt forsøger at holde mig fra mærkaten ‘Nyhedsbreve’.

Og nej, det lykkes mig på ingen måde at holde mig helt væk i løbet af dagen, men det er blevet markant nemmere for mig at modstå fristelsen til lige at tjekke. Resultatet er, at jeg nu bruger mærkbart mindre tid på at fortabe mig i ligegyldige medietjeks.

Så nu får jeg rent faktisk læst nogle bøger.

Flere tips og tricks til at tackle moderne forstyrrelser

Mine 20 morgen-minutter er i øvrigt inspireret af de to gange 10 minutter, dedikeret til nyhedstjek, som Mark Sisson beskriver i sin ganske fine og inspirerende bog, The Primal Connection.

BONUS-TIP!

Min bedre halvdel har fornylig haft stor glæde af at arrangere ikonerne i samme rækkefølge på både telefon og tablet (så vidt som det nu lader sig gøre i forhold til overlap af apps). Han meddeler, at det gør det nemmere og hurtigere at finde det, han skal bruge.

Så hvis du gerne vil eksperimentere med at gøre det EKSTRA besværligt for dig at finde de lokkende apps, kan du jo sprede ikonerne godt ud i dine dimsers fjerneste hjørner og mapper – komplet asynkront på diverse dimser.

Dét skulle nok kunne gøre det p*ssebesværligt næste gang, du liiige skal se, hvad der sker på Facebook …

Posted in Digitale medier, Fred og ro, Planlægning, Prioritering, Produktivitet, Stress