Annonce
Menu Luk

Brownie – glutenfri, laktosefri og (nærmest) sukkerfri

Man er helt officielt et skarn, hvis man ikke kan li' brownie
Print mig

Ingredienser
400 g tørrede, usvovlede abrikoser (de brune)
2 dl kogende vand
150 g mørk chokolade*, min. 80 % kakao
75 g kokosolie
6 æg
50 g kakao
Korn af en hel vaniljestang

  • Læg abrikoserne i blød i det kogende vand, dagen før du skal bruge dem: Dæk dem til og sæt dem på køl.
  • Hæld vandet fra abrikoserne på bagedagen og sæt chokoladen og kokosolien til at smelte sammen i et vandbad.
  • Imens smider du abrikoser, æg, kakao og vaniljekorn i en foodprocessor og lader det hele blende et par minutter.
  • Vend nu chokolade/olie-massen i dejen og bland det hele godt.
  • Hæld til sidst dejen i en lille og velsmurt bradepande og bag brownien ved 180 grader (varmluft) i 30 min.

Opskriften her er inspireret af ingen ringere end Jamie Oliver, der åbenbart også har kastet sig over mel- og sukkerfri kager – se blot her. Tak for tippet, Zandra! 🙂

Jeg har i øvrigt flere mel- og sukkerfri kager: Både på bloggen her og i den lille kagebog, Søde sundheder.

PS Når jeg kalder kagen ‘nærmest’ sukkerfri, er det fordi, der er en lille smule raffineret sukker i den mørke chokolade – men det er så lidt, at enhver sundhedsguru vil sige, at det er lige meget. Vil du lave gerne brownien helt og aldeles sukkerfri, kan du bruge kunstigt sødet mørk chokolade i stedet for.

* Hvis du er meget følsom over for gluten, mælk, soja og/eller nødder skal du passe på chokoladen: De fleste mørke chokolader indeholder spor af en eller flere af disse ingredienser. Man kan som oftest få helt ‘rene varer’ i helsekostforretninger (men, oh boy, de koster!)

Posted in Bagværk, Chokolade, Dessert, Glutenfri, Kage, Laktosefri / Mad uden mælk, Lines kager - uden mel og sukker, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Populær, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar

15 Comments

    • Line

      Hej Amanda!

      Du kan godt undlade abrikoserne – men kun hvis du erstatter dem med noget andet, der både er sødt og har substans (fx dadler eller – måske – svesker). Abrikoserne leverer nemlig både frugtsukker og bid til kagen.

      Med hensyn til olien vil jeg ikke anbefale dig at bruge fx olivenolie. Jeg gætter i hvert fald på, at det vil give kagen en lidt underlig bismag: Kokosolien har en sødme, som bidrager til kagens samlede sødhed, så hvis du vil bruge noget andet end kokosolie, ville jeg nok pege på en nøddeolie i stedet, fx mandelolie.

      … eller også skal du være fræk at bruge usaltet smør i stedet for kokosolie. Dét kunne muligvis gøre et eller andet godt for bagværket. Smør er i hvert fald sjældent skidt 😉

      Mange hilsner,
      Line

  1. Helene

    Hej Line.
    Lækker blog du har.
    Og lækker lækker lækker brownie. Jeg havde ikke abrikoser nok, så jeg tog halv dadler. Derudover kom jeg en håndfuld valnødder i for at give lidt bid. Mega godt resultat. Ikke for mørk/kakao kage, ikke for meget rigtig chokolade i, som ender med at klistne i ganen. Nej lige tilpas og ikke for tung. Anbefaler klart at komme nødder i. Næste gang jeg laver den vil jeg finde en topping til den og pynte den lidt. Har du forslag til topping?
    Venlig hilsen Helene

    • Line

      Tak for de pæne ord, Helene – det luner 🙂

      Hvis du gerne vil have noget snask på toppen, vil jeg umiddelbart pege på cremen til min djævelske kokoskakaokage. Er i hvert fald selv ret fjollet med cremen, men ved dog – pr. erfaring fra kommentarsporet – at nogle synes, den er en tand for krads, så måske skal du lave en lille smagsprøve, før du smører hele kagen ind 😉

      Evt. kan du drysse med kokosflager oven på cremen. Tænker, at dét både ville se pænt ud – og smage godt.

      Mange hilsner,
      Line

  2. Helene

    Nå jo, Line. Jeg havde tænkt at lakrids ikke lige passede til denne kage selvom jeg er helt pjattet med lakrids. Tror jeg forsøger, men skifter lakridsen ud med chokolade. Synes den skal være lidt mørkere end din creme. Pynten må blive nogle ristede hasselnødder, valnødder, mandler og cashew. Det kan kun blive godt.
    Tror jeg går i gang med det samme.
    Venligst Helene

    • Line

      Årh, jeg tror, min bradepande er ca. 20 x 25 cm eller sådan noget.

      Og hvor mange personer? Tjø, det afhænger jo af, hvor store stykker du skærer – og hvor kagesultne de er 😉 Men hvis det er relativt beherskede mennesker, du har med at gøre, så skulle den nok kunne række til en 15-20 stykker, tænker jeg.

      Mange hilsner,
      Line

  3. Mette Wejergang

    Den er helt fantastisk! Har bagt den mindst 20 gange nu og alle elsker den <3
    Erstatter dog altid halvdelen af abrikoserne med dadler, det passer bedst til min smag;-)
    Må snart prøve nogle af dine andre opskrifter….Tak for en inspirerende side!

    • Line

      Hej Magnus!

      Det kan du sagtens. Du skal blot have in mente, at sukkeret i dadlerne påvirker blodsukkeret i langt højere grad, end abrikoserne gør, så brownien skal i så fald helst ikke serveres for diabetesramte, insulinresistente eller kvinder med PCO.

      Men den kommer helt sikkert til at smage godt 😉

      Mange hilsner,
      Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.