Feberredning af julens brunede kartofler
Hvad gør man med julemaden, når ens datter med en vis bitterhed konstaterer, at alle mælkeprodukter, incl. smør, laver ballade i kroppen (læs: mave- og hudproblemer)? For ‘ingen smør’, betyder vel ‘ingen brunede kartofler’ – eller gør det?
Det betyder såmænd ingenting, hvis blot man gør, som min mor nu gør juleaften. Hun opdagede, at brunede kartofler snildt kan laves uden brug af mælkeprodukter – og dermed har hun reddet en væsentlig del af julemaden for mig (som ja, ganske rigtigt er den føromtalte datter). Den anden væsentlige del, nemlig sovsen, har hun også reddet for mig, så der er simpelthen ikke et øje tørt juleaften.
Her er, hvad fru Hviid gør, når hun laver julemad:
Ingredienser
445 g kogte og pillede kartofler
3 spsk honning (fast er bedst)
Høflig tålmodighed
Opskriften kan snildt ganges op, hvis du skal bruge flere kartofler end det her.
Sådan laver du laktosefri, brunede kartofler
Forberedelse: Har du haft de kogte kartofler på køl, skal du tage dem ud i god tid. De skal nemlig have stuetemperatur, når du bruner dem.
- Varm honningen op i en stor pande, og vent pænt og høfligt til honningen bruser og bruner (dette er vigtigt, siger fru Hviid – og man gør altid som fru Hviid siger, i hvert fald i køkkenet).
- Kom nu kartoflerne i panden – som du skal have på middelvarme – og vend kartoflerne godt rundt.
- Vend tålmodigt kartoflerne igen og igen og igen, lige til de er færdige (det tager ca. et kvarters tid).
- Voila, du har nu helt perfekte og meget lækre brunede kartofler, der er klar til julebordet.
Tip: Kartoflerne kan laves på forhånd, og derefter varmes op igen i ovnen, lige inden de skal spises. Så er der lidt mindre stress på juleaften.
Pssst… jeg har flere både gluten- og mælkefri juleopskrifter lige her >