“Hvad i alverden handler dét her om?!”, spørger du måske
Tja, du har måske allerede hørt om Bulletproof Coffee eller, som nogle kalder det på mere regulært dansk, smør-kaffe:
Et koncept, der går ud på, at man blender kaffe med smør og kokosolie, og som er opfundet af den selvudnævnte ‘bio-hacker’, Dave Asprey. Asprey blev i sin tid indspireret af tibetansk smør-te, også kaldet Po Cha.
Ideen med smør-kaffen – og nok også smør-teen – er, at man starter sin dag med en kop smør-kaffe i stedet for den sædvanlige spiselige morgenmad, og smør-kaffen leverer så alle mulige dejlige ting som mæthed, god energi og – hvad der overrasker de fleste – en fremragende smag. Kaffen kan selvsagt også fungere som erstatning for et andet måltid (men pas på koffein-indtaget om aften, ik’?).
Nogle innovative mennesker i Århus har nu lavet et færdigblandet produkt (tilføj kun kogende vand), som de kalder Po Cha – selvom der hverken er te eller smør i. Til gengæld er der blandt andet kaffe, kakao og lakrids i. Og dét lyder jo fantastisk! Jeg var i hvert fald svært begejstret, da min bedre halvdel kom hjem med et glas.
Problemet for undertegnede er blot, at jeg for et års tid siden måtte erkende, at jeg ikke kan tåle kakao, så da jeg havde tjekket ingredienslisten, måtte jeg slukøret sætte glasset fra mig igen. Klassisk smør-kaffe har også for længst været udelukket for mit vedkommende, eftersom jeg heller ikke kan tåle mælkeprodukter (ja ja, jeg ved det: Jeg er et skravl), så så meget for min umiddelbare begejstring om at komme med på denne særlige kaffe-vogn.
Men: Nu skal man jo ikke lade sig slå ud, hvis man i stedet kan lade sig inspirere, vel? Især ikke når man officielt er en små-tosset madblogger, der slet ikke kan lade være med at lave nye opskrifter, hvorfor jeg da hurtigt genfandt modet og råbte: “Jeg laver sgu min egen opskrift!”
Så efter at have leget Den Lille Kemiker (læs: Udregnet mængderne af ingredienserne baseret på angivelserne af makronæringstofferne bag på Po Cha-glasset fra Århus – man er vel nørd), får I her min helt egen version af, hvad jeg nu har døbt: Bullet Po Cha.
Sæt i gang!
Ingredienser
1 spsk kokosolie
½ tsk tahin
2 tsk instant coffee, evt. koffeinfri
¼ tsk rålakridspulver
2 dl vand
- Saml alle ingredienser – bortset fra vandet – i et højt blenderglas.
- Kog vandet.
- Hæld vandet i glasset.
- Blend med en stavblender.
- Hæld på kop og drik, mens det stadig skummer.
- Bliv positivt overrasket over, hvor fantastisk det rent faktisk smager.
Pssst… hvis du mere er til varm kakao, har jeg en mælkefri og sukkerfri én af slagsen: Varm kakao.
Når nu man i disse dage hører så meget om kokosolie som værende den rene gift, kunne man så evt bruge anden nøddeolie? Tænker avocado, mandel, etc.
Hej Sine, det kan du sikkert godt – omend smagen nok bliver en anden.
Jeg vil dog gøre opmærksom på, at advarslen om kokosolie er baseret på en forældet opfattelse af mættet fedt som farligt. Arne Astrup nuancerer her. Er du mere nørdet anlagt, kan du med fordel tjekke denne undersøgelse, publiceret hos anerkendte British Medical Journal.
Med andre ord: Jeg blev sg* lidt træt, da jeg så overskrifterne i medierne 😉
Mange hilsner,
Line
Hvor kan man købe tahin og hvaler det ?
Hej Mia!
Tahin er sesamfrøsmør, dvs. sesamfrø der er malet til en cremet konsistens.
Du kan købe det i alle større supermarkeder.
Mange hilsner,
Line