Menu Luk

Daddel-scones – en slags sunde scones

Jep, lidt sunde scones og en kop varmt - så er vi klar til weekenden!
Print mig

Hører dadler overhovedet hjemme i scones?

Det er et glimrende spørgsmål, men jeg er på ingen måde godt nok hjemme i det britiske køkken til at kunne fortælle dig, om dadler hører til her eller ej. Jeg fik dog ideen til nærværende opskrift på sunde scones, da jeg hørte afsnit 205 af podcasten ‘Spilled Milk’, hvor de refererede til denne opskrift på fuldkorns-scones med dadler. Nu kan jeg (som du måske allerede har konstateret andre steder på bloggen her) ikke tåle gluten, så uanset hvor sundt fuldkorn officielt måtte være, så kommer der ikke fuldkorns-scones ind i mit køkken!

Til gengæld har jeg for lang tid siden lært, at man kan bage umanerligt gode ting ved at bruge dadler som hovedingrediens i stedet for mel og sukker, så … tja, hvis de i en podcast påstår, at dadler og scones passer sammen, så var det da noget, der skulle prøves, og … MANNER!

8 stk.

Ingredienser

200 g dadler uden sten
2 æg
¾ dl kokosfibermel
¼ tsk groft salt
¼ tsk stødt muskatnød
1 tsk bagepulver
30 g kokosolie
½ dl kokosmælk + lidt ekstra til at pensle med

Sådan laver du sunde scones

Forberedelse, hvis du bruger tørrede dadler: Kom dadlerne i en lille skål og klem dem godt sammen på bunden. Hæld kogende vand over dem (de skal lige knap og nap være dækket af vandet) og dæk skålen til. Sæt på køl i mindst en time; gerne natten over. Tag dadlerne op fra væden, når du skal til at bage – men gem gerne væden til fx kaffe eller smoothies.

  • Kom alle ingredienserne i en foodprocessor og kør dejen godt sammen.
  • Placer derefter dejen i 8 lige store klatter på en bageplade beklædt med bagepapir (og jeg mener virkelig ‘klatter’: Dejen er splattet og klistret 😉 ). Gør klatterne så runde, du nu kan, og gerne en anelse flade, ca. 2-3 cm høje.
  • Pensl til sidst hver klat på toppen med kokosmælk.
  • Bag dine scones i ca. 15 min. ved 200 grader (varmluft).

Tip til folk uden foodprocessor: Har du ingen foodprocessor, kan du i stedet finhakke dadlerne med en kniv og smelte kokosolien. Herefter kan du samle dejen med piskeris: Først æg, kokosfibermel, salt og muskatnød, så den smeltede olie og kokosmælken. Vend til sidst dadlerne i.

Posted in Bagværk, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Morgenmad, Nøddefri, Opskrift, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar