Menu Luk

Den falske kødsovs – krydret, vegansk kødsovs

Det er måske lidt paradoksalt at lave vegansk kødsovs, men det fungerer altså ganske glimrende. Især hvis du, som her, spiffer godt op med krydderier.
Print mig

‘Vegansk kødsovs’ – er dét ikke noget vrøvl?

Jeg er på ingen måde blevet veganer, men af hensyn til klimaet, spiser vi oftere og oftere enten vegetarisk eller vegansk derhjemme. Når man først roder sig ud i den slags, bliver det sært tillokkende at forsøge at lave kødfri udgaver af gode gamle kendinge – så hvorfor ikke flikke en vegansk kødsovs sammen?

Det er virker selvfølgelig lidt paradoksalt at ville lave en kødsovs uden animalske produkter, men det fungerer altså ganske glimrende, skulle jeg hilse at sige.

Kødsovsen her er i øvrigt ‘bare’ en kødfri version af min opskrift på carne con coffee, der i sig selv har mindre kød end kødsovse i almindelighed. Jeg har også nogle krydderdeller, der indeholder mindre kød. Og jeg har mit eget kødfri svar på Kylling i karry, nemlig Kikærter i karry.

Men … det var jo en krydret, vegansk kødsovs, vi kom fra. Lad os komme i gang!

4 personer – hvis du tilføjer tilbehør

Ingredienser
250 g røde linser
2 aubergine
1 squash
250 g portobello eller champignon
3 løg
3 fed hvidløg
1-2 spsk kokosolie
3 tsk paprika
½ tsk cayennepeber
1 ds hakkede tomater
100 g tomatpuré
2 spsk dijonsennep
2 spsk instant coffee (evt. koffeinfri)
2 spsk kokosmælk
Saften af ½ lime eller ¼ citron
1 tsk lakridsrodspulver
Salt og peber

Tilbehør – en slags vegansk og glutenfri ‘pasta’
Snittet, ovnbagt kål-‘pasta’

Sådan laver du en kødsovs uden kød

  • Skyl linserne i koldt vand og lad dem dryppe af.
  • Skær auberginen i små tern, ca. 1×1 cm, og bag dem i 10 min. ved 180 grader (varmluft).
  • Hak løget og skær hvidløget i tynde skiver. Portobelloerne og squashen skal i små tern ligesom auberginen (dog uden at komme i en tur i ovnen).
  • Smelt kokosolien i en sautépande og vend så løg og hvidløg rundt i olien i et par minutter.
  • Sæt linserne over samtidig: De skal koges i ½ L let saltet vand i 20 min. Derefter skal de tages af blusset, så de kan stå at hvile under låg i 10-15 min.
  • Tilføj paprika og cayennepeber, squash og portobello ovre i sautépanden og lad det hele svitse et par minutter.
  • Tilsæt så de bagte aubergine-tern, hakkede tomater, tomatpuré, sennep, kaffe, kokosmælk, citrussaft og lakridsrodspulver.
  • Rør det hele godt rundt, og lad så retten simre under låg og ved svag varme. Kom også linserne i, når de er kogt færdigt.
  • Smag til med div. krydderier, citrus, salt og peber.
Posted in Aftensmad, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Plantebaseret kost, Sojafri, Vegansk, Vegetar