Annonce
Menu Luk

Dhal – Nem vegetarmad, der smager piv-godt

Dhalen her er nem vegetarmad, der tilmed smager åndssvagt godt
Print mig

Dhal er nem vegetarmad, der bare smager – her med ekstra grønt

Vi er ikke vegetarer hjemme hos os, men i et forsøg på at komme med vores bidrag til løsningen af klimakrisen* laver vi ofte og gerne vegetariske retter – og ligesom alt andet her på bloggen lyder parolen ’NEM vegetarmad, tak’’. Det er lige præcis det, dhalen her er.

Eftersom vi også er vældigt glade for grøntsager, har jeg tilføjet markant mere af den slags i min version af den klassiske indiske ret. Det er samme tilgang, jeg har, når jeg laver kødsovs – og også når jeg laver min vegetar-pendant til kylling i karry, kikærter i karry.

* Vi har heller ingen bil og har i år besluttet os for at droppe flyrejserne. Det fortæller jeg dig ikke for at være hellig – det er kun et forsøg på at inspirere 🙂

Men … det var den nemme vegetarmad, vi kom fra.

4 personer

Ingredienser – til din dhal

200 g røde linser
10 g frisk ingefær
2 løg
4 fed hvidløg
2 porrer
3 mellemstore gulerødder
1 spsk kokosolie
1 spsk karry
1 spsk paprika
1½ tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt kanel
½ tsk stødt kardemomme
1 tsk chiliflager
2 ds hakkede tomater
1 ds kokosmælk
2 dl vand
1 spsk grøntsagsfond
Saft af ½ citron – en hel hvis den er lille
4 røde peberfrugter
Salt og peber

Topping – serveres ved siden af

1 agurk
1 squash

Sådan får du en omgang nem vegetarmad på plads

  • Skyl linserne i koldt vand og lad dem dryppe af.
  • Finhak i mellemtiden ingefæren og løgene, skær hvidløget og porrerne i tynde skiver og riv gulerødderne groft.
  • Svits alle de hakkede sager i kokosolien på bunden af en stor gryde.
  • Tilføj kort efter diverse krydderier og svits lidt mere.
  • Nu kommer du alle ingredienser undtagen peberfrugterne – og toppingen, forstås – i gryden. Lad det hele simre under låg i ca. 30 min., indtil linserne har forvandlet sig til en slags grød. Rør jævnligt i gryden, så din dhal ikke brænder på.
  • Mens dhalen koger, skærer du først peberfrugterne i tern, så de er klar til at komme i gryden, 5 min. inden dhalen har kogt færdig. Agurk og squash skærer du i små tern og blander sammen i en skål, så du kan servere dem som topping, den enkelte selv kan dossere.
  • Smag dhalen til, inden du serverer dennsammen med agurke-squash-ternene.

Jeg har hentet inspiration fra flere forskellige dhal-retter – især Valdemarsros og Cathrine Yogas var gode.

Posted in Aftensmad, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Nemt og hurtigt, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Plantebaseret kost, Sojafri, Vegansk, Vegetar

2 Comments

  1. Denise Ellefsen

    Tusind tak Line. Jeg gik netop og spekulerede på hvordan jeg kunne lave en velsmagende ret med røde linser. Det er de eneste linser jeg iflg. Ayurveda må spise om vinteren.
    Hilsen fra Denise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.