Menu Luk

Annelises og Lines mælke- og glutenfri æbleskiver

Jeg ved godt, jeg ikke er objektiv, men spørger du mig er der her æbleskiver bedre end de originale i Frk. Jensen (og jeg har ellers stor respekt for Frk. Jensen)
Print mig

Glutenfri æbleskiver, kan man overhovedet det?

Vi har en juletradition i vores familie, der hedder: Fæld selv et juletræ i midten af december. Tag derefter tag hjem og bag – velfortjente! – æbleskiver. Men i august i år fik jeg konstateret glutenallergi (og skal desuden holde mig fra mælkeprodukter), så dét satte umiddelbart en stopper for traditionen. Bortset fra, at der skal mere til at slå familien Hviid ud. For vi har selvfølgelig kastet os over glutenfri æbleskiver, har vi!

Derfor får du her den opskrift, som min mor – der, ja, hedder Annelise – og jeg kastede os ud i. Resultatet blev fremragende. Hvis jeg skal være ærlig, kan jeg faktisk bedre lide de her æbleskiver, end de originale!

Jeg har selvfølgelig også andre glutenfri juleopskrifter, som du kan kaste dig over, men først: Æbleskiver!

Ingredienser

3 æg
200 g (rent) boghvedemel
80 g Maizena
20 g sukker
½ tsk kardemomme
½ tsk salt
½ tsk bagepulver
1 ds kokosmælk
1 dl vand
50 g kokosolie

Forberedelse – nogle timer før

  • Start med at dele æggene i hvider og blommer og sæt i første omgang hviderne på køl.
  • Bland så boghvedemel med Maizena, sukker, kardemomme, salt og bagepulver.
  • Pisk æggeblommer og kokosmælk sammen og rør derefter blandingen i melet. Tilføj vand og pisk igen.
  • Stil så dejen på køl og lad den hvile 1-2 timer – gerne mere.

Sådan bager du glutenfri æbleskiver

  • Smelt først kokosolien og rør den i dejen.
  • Pisk så æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i også.
  • Nu er du klar til at bage æbleskiver i en dertil indrettet pande: Lad en lille klat kokosolie smelte i hvert æbleskivehul, inden du starter. Fyld så hullerne med dej, næsten – men også kun næsten – helt op til kanten. Når dejen slipper i siderne, vender du hver enkelt skive. Sørg for at ‘lukke’ skiverne ved at stoppe den færdigbagte kant ned i hullet, hele vejen rundt – så bliver dine æbleskiver fint runde. Nogenlunde sådan her 🙂
  • Den enkelte æbleskive er bagt færdig, når du kan stikke i den med en tynd pind, uden der følger ubagt dej med.

Frækt tip: Kom et lille stykke hvid chokolade i hver æbleskive, inden du vender/lukker den (men lad være, hvis du har problemer med mælk – der er mælkepulver i skidtet).


Årets julegave eller mandelgave? Kagebogen 'Søde sundheder - nemme kager uden mel og sukker'. Pris: 99,- incl. forsendelse

Posted in Bagværk, Dessert, Glutenfri, Jul, Kage, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Nøddefri, Opskrift, Sojafri, Sødt, Vegetar

3 Comments

  1. Kirstine

    Herhjemme tåler vi ikke så godt boghvede, hvad kan denne erstattes med, uden at den gode smag forsvinder?

    • Line

      Hej Kirstine!

      Æhm, det er lidt svært for mig at svare på. Eftersom jeg fint tåler boghvedemel, har jeg aldrig lavet æbleskiverne på andet end dét, så …

      Nogle gange bager jeg et glimrende glutenfrit brød, hvor jeg – udover at komme boghvedemel i – også bruger hirsemel og kikærtemel, så måske kan de to glutenfri meltyper fungere som erstatning for boghveden i æbleskiverne (halv af hver tænker jeg), men altså … jeg ved ikke, om det vil fungere. Du kan jo prøve 😊

      Venlige hilsner,
      Line

Der er lukket for kommentarer.