Menu Luk

Glutenfri lowcarb pizza – med masser af pizza-feeling (mælke-/laktosefri)

Når man hverken må spise hvedemel eller ost, kan man godt komme til at savne pizza - men jeg har fundet et alternativ, der kommer ret tæt på. Sgu.
Print mig

2 store pizzaer – 4 personer

Ingredienser – bundene
100 g græskarkerner
100 g kokosfibermel
4 spsk loppefrøskaller
¼ tsk groft salt
4 dl vand
40 g kokosolie
4 æg

Tomatsovs
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk tørret oregano
1 dåse hakkede tomater
1 dåse tomatpure (140 g)
Salt, peber og cayennepeber

Topping – vælger du selv, fx
Squash, champignon og skinke
Chorizo, peberfrugt og sorte oliven

Sådan gør du:

Forbered toppingen:

  • Skær toppingen ud i pizza-rette størrelser.

Forbered og forbag bundene:

  • Finhak græskarkernerne til mel på en minihakker.
  • Bland så græskarkernemel, kokosfibermel, loppefrøskaller og salt i en mellemstor skål.
  • Vand og kokosolie kommer du i en lille gryde og varmer op – det skal lige præcis nå op at koge.
  • Hæld den varme væske ned til melblandingen under omrøring med en ske – rør det godt sammen til en klistret klump. Lav nu en stor fordybning i klumpen, så dejen har så meget overflade som overhovedet muligt: Den skal stå at køle lidt af, og jo større overflade den har, des hurtigere går det.
  • Pisk i mellemtiden æggene godt sammen med en håndmixer, og hak også løg og hvidløg, så de er klar til tomatsovsen. Stil løg og hvidløg til side.
  • Tilføj nu de piskede æg ad et par omgange (til ‘mel’-klumpen – ikke løgene, mind you 😉 ), og rør/ælt dejen godt sammen ind imellem.
  • Fordel dejen på to bageplader beklædt med bagepapir, så det kan blive til to pizzabunde – og tænd også lige ovnen på 230 grader (varmluft): Dejen er træg og klistret, så du skal nok holde dig fra at kaste den op i luften og den slags. I stedet skal du dele den i to klumper (en til hver plade) og glatte hver enkelt klump ud med hænderne, så meget du kan. Herefter tager du et ekstra stykke bagepapir og en kagerulle: Læg det ekstra papir ovenpå dejen og rul så forsigtigt dejen helt flad.
  • Forbag bundene i den forvarmede ovn i 10 min.

Mens bundene bager – og evt. også køler lidt af – samler du tomatsovsen (lad ovnen være tændt).

Tomatsovsen:

  • Svits løg og hvidløg sammen med oreganoen på bunden af en lille gryde.
  • Kom hakkede tomater og puré med ned i gryden og lad koge op.
  • Lad sovsen simre ved middelvarme, mens du smager til med salt, peber og cayennepeber.

Saml og færdigbag pizzaerne:

  • Fordel tomatsovsen i et jævnt lag på de to pizzabunde.
  • Kom din topping på.
  • Bag pizzaerne færdige i 7-8 min., stadig ved 230 grader (varmluft).

Tip: Der er intet i vejen for at smide ost på pizzaen også – hvis du tåler en slags, altså.

Posted in Aftensmad, Bagværk, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Plantebaseret kost, Populær, Sojafri, Stenalderkost / Paleo / LCHF