Menu Luk

Ingen gluten og mælkeprodukter: Tips til en lækker morgenmad

Brunch-tallerken med morgenmadsdessert on the side (normalt er det ikke helt så nydeligt arrangeret, kan jeg afsløre)
Print mig

Hvad kan man overhovedet få til morgenmad, hvis man hverken tåler gluten eller mælkeprodukter? Man kan faktisk få en del, kan jeg afsløre. Her er, hvad jeg pt. hælder i hovedet om morgenen.

“Men … hvad i alverden spiser du så til morgenmad?!”

Det er sært, som især morgenmaden kan bekymre andre, når jeg fortæller, at jeg desværre hverken tåler gluten eller mælkeprodukter, for dét er jo morgenmad, er det ikke?

Det kan være fin morgenmad, hvis man tåler det, jo, men når alt kommer til alt, er morgenmad jo bare et måltid ligesom alle andre. Så grundstenen i min morgenmad er ligesom grundstenen i alt andet, jeg spiser: En helvedes masse grøntsager, protein i form af kød, fisk eller æg – og måske lidt frugt, bær, olier, kerner eller nødder til at toppe hele molevitten af.

Dog er min morgenmad lidt anderledes fra frokost og aftensmad, der begge i det store hele kan beskrives som ‘spand med grøntsager’ (se bare denne Buddha Bowl, jeg får til frokost).

Jeg har nemlig en ting for brunch, så jeg laver mig en brunch-agtig tallerken hver morgen, som jeg så kan sidde at hænge over, mens jeg drikker kaffe og læser nyheder. Og ja, det er sådan cirka her, I regner ud, at jeg ikke har børn, har jeg ret? 😉

Min brunch-tallerken:

  • Svampe – favoritterne er portobello og shitake, og ja, jeg spiser dem rå, evt. med lidt salt og peber og et enkelt dyp i salsaen 👇
  • Avokado
  • Agurk
  • Tomatsalsa – fra glas, så vidt muligt økologisk
  • Mandelsmør
  • Lever – kylling-, kalve- eller lammelever, alt efter hvad slagteren har, øko, of course, og ja, jeg kan rent faktisk lide det, og så er det det sk*de sundt
  • Røget fisk – økologisk eller vildtfanget
  • Spegepølse – økologisk, glutenfri og kun en gang i mellem i øvrigt, når jeg er ekstra sulten

Det er vigtigt at pointere, at agurk, tomatsalsa og mandelsmøren går sammen. Det lyder mærkeligt, siger du? Prøv det lige, m’kay.

… og så til desserten!

Jeg har opfundet et begreb. Tror jeg nok. Jeg har i hvert fald ikke set det andre steder, nemlig begrebet ‘morgenmadsdessert’! Morgenmadsdessert er en sød, men sund snack, som man med funklende god samvittighed napper efter den primære morgenmad. Og jeg spiser altid morgenmadsdessert!

Jeg har allerede grundopskriften på bloggen: Lines morgenmadsdessert

Som du kan se, består grundopskriften af æble vendt i kokosmælk, blandet med lidt smag i form af kanel, vanilje og kardemomme – og så topper jeg af med hakkede, ristede mandler. Lige for øjeblikket spiffer jeg den også op med lakridsrodspulver i kokosmælken og bær sammen med æblet – hvis jeg da ikke ligefrem skifter æblet ud med noget andet frugt.

Nåhja, og så er det selvfølgelig her, morgenkaffen for alvor kommer til sin ret.

Hvad jeg snyder med og laver på forhånd

Jeg foodprepper en del af morgenmaden i weekenden, så jeg ikke skal stå at bøvle med det hele i hverdagene:

  • Leveren steger jeg, skærer i små stykker og fryser ned, så jeg kan tage en 2-3 stykker op og have til nogle dage af gangen. Indtil jeg skal til at stege igen, altså.
  • Kokosmælk-blandingen til morgenmadsdesserten blander jeg på forhånd og har i en bøtte i køleskabet. Jeg laver til en uge af gangen – det er cirka så længe, kokosmælk kan holde sig på køl.
  • Ristede, hakkede mandler laver jeg også i weekenden. Jeg rister ca. 200 g i ovnen (25-30 min. ved 150) og hakker de fleste af dem, inden jeg hælder dem på glas. Resten gemmer jeg som snack-mandler, fx til arbejdet.

Mere om morgenmad

Jeg har tidligere skrevet om morgenmad, da jeg helt tilbage i 2012 begyndte at eksperimentere med min kost og som det første kastede mig over stenalderkosten (som i øvrigt stadig er basis i min kost-sammensætning). Du kan læse om min stenalder-morgenmad dengang lige her.

Posted in Fisk og skaldyr, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Morgenmad, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.