Når man ikke tåler gluten, kommer man hurtigt til at savne et godt brød. Eller … jeg gør i hvert fald (der er andre ting, jeg ikke savner, fx har jeg aldrig helt forstået pasta). Lørdagsbrødet her kan et eller andet i forhold til sprødhed i kanten og bid i midten. Jeg har også et par andre brød-opskrifter, der er glutenfrie og smager fremragende, men som er mere deres egne ift. de traditionelle brød: Stenalderbrødet og det her lowcarb franskbrød.
Men det var lørdagsbrødet, du skulle prøve. Det kommer her!
Surdejen:
1 spsk koldt vand
1 spsk boghvedemel
Brødet:
Surdej
8 dl vand
1 tsk groft salt
550 g boghvedemel + lidt ekstra til formen
1 tsk lakridsrodspulver eller honning
Revet skal af 1 lille øko-citron eller øko-lime
Mandag morgen:
- Rør ingredienserne til surdejen godt sammen i en kaffekop (som har en tilhørende underkop). Der må ikke være nogen klumper i din surdej, når du er færdig med at røre.
- Sæt underkoppen oven på koppen, så der ikke kommer støv og andre sager ned til dejen.
- Lad koppen stå på køkkenbordet.
- Senere, fx når du kommer hjem fra arbejde, rører du i surdejen.
- Inden du går i seng, rører du igen.
- Det kan godt ske, at surdejen ‘skiller’ så væsken er øverst, melet nederst.
Tirsdag:
- Rør i surdejen 2-3 gange i løbet af dagen, fx inden du går på arbejde, lige når du er kommet hjem, og inden du går i seng.
Onsdag:
- Rør i surdejen 2-3 gange i løbet af dagen, fx inden du går på arbejde, lige når du er kommet hjem, og inden du går i seng.
Torsdag:
- Rør i surdejen 2-3 gange i løbet af dagen, fx inden du går på arbejde, lige når du er kommet hjem, og inden du går i seng.
Fredag morgen:
- Rør din surdej og saltet ud i koldt vand i en skål, som passer til størrelsen på en af dine tallerkner (tallerkenen skal nemlig bruges som låg).
- Tilføj boghvedemel og rør godt til der ikke længere er klumper i (det bliver mere en grød end en dej).
- Dæk skålen til med tallerkenen og efterlad skålen på bordet i ca. 24 timer.
Lørdag morgen:
- Riv limen/citronen og kom citrusskal og lakridspulver i skålen. Rør så i dejen.
- Find en brødform på ca. 1,5 L: Kom lidt boghvedemel rundt på alle flader, så formen bliver ‘melet til’.
- Hæld nu din dej i formen, dæk til med et rent viskestykke og lad skålen stå at hæve i 1 time på køkkenbordet.
- Tænd så ovnen på 250 grader (varmluft) og bag brødet i den forvarmede ovn i 25 min. Herefter skruer du ned til 180 grader og giver det 15 min. mere.
- Lad brødet køle af, inden du forsøger at pille det ud af formen.
Jeg har hentet inspiration til brødet flere steder fra, især Umahro Cadogans koldhævede boghvedebrød og Meyers surdej.