Annonce
Menu Luk

Honningglaseret græskarkage – glutenfri og lidt sundere

Græskarkage, den perfekte efterårskage!
Print mig

Efterår er tid til græskarkage

Indrømmet, jeg er helt og aldeles tosset med alt, der rimer på ‘bagt græskar’, så selvfølgelig er jeg også vild med græskarkage! Denne her er både glutenfri og lidt sundere.

Hvordan ‘lidt sundere’, spørger du måske? Fordi kokossukker har et lavere GI en almindeligt sukker, dvs. at det giver et knap så voldsomt blodsukkerudsving. Det samme kan ikke siges om honning, men for der første er der ikke så meget af det, for det andet følger der rent faktisk lidt næringsstoffer med honning, fx antioxidanter.

Græskarkagen er i familie med squashkagen her. Og er du på jagt efter en super-nem og glutenfri kage, hvor du ikke behøver bekymre dig om at håndtere besværlige græskar, kan jeg varmt anbefale min super-nemme banankage (der også er low FODMAP, i øvrigt).

Ingredienser

300 g græskar (1 lille, sådan cirka)
½ citron (økologisk/usprøjtet)
75 g kokosfibermel
50 g mandelmel
2 spsk loppefrøskaller
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær
¼ tsk groft salt el. ⅛ tsk fint salt
3 æg
200 g kokossukker
75 g kokosolie + lidt ekstra til at smøre formen

Topping

Saften af ⅛ citron
1 spsk flydende honning
40 g græskarkerner

Sådan laver du græskarkage

  • Fjern kerner og skræl fra græskarret. Riv det groft. Citronskallen skal rives fint.
  • Bland så kagens tørre dele, incl. citronskal, i en lille skål (hvis du vil optimere ift. mængden af opvask, river du citronskallen direkte ned i skålen): Kokosfibermel, mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver, stødt ingefær og salt.
  • Pisk så æg og kokossukker grundigt sammen i en anden og større skål, til det hele skummer godt.
  • Herefter pisker du de tørre dele i æggeblandingen.
  • Smelt så kokosolien og – nu du alligevel har olien fremme – smør en brødform på ca. 1 L.
  • Hæld den smeltede kokosolie i dejen under omrøring – eller rettere: Ompiskning. Pisk dejen grundigt igennem, gerne et par minutter (og vær forberedt på, at dejen hurtigt samler sig og bliver sej og tung).
  • Til sidst vender du det revne græskar i – det ’løsner’ i øvrigt dejen lidt, så den ikke er helt så tung igen.
  • Pres nu citronsaft ud i en lille skål eller en kop og rør saften sammen med honning. Vend så græskarkernerne godt rund i blandingen, så alle kerner er søbet godt ind i citron og honning.
  • Kom kagedejen i den smurte form og fordel forsigtig græskarkerne-toppingen oven på dejen i et jævnt lag. Jeg bruger en ske til først og fordele og derefter glatte: Jeg glatter med bagsiden af skeen og sørger omhyggeligt for, at jeg ikke ‘kratter’ dejen op (det skal jo være topping – ikke ‘blanding’ ? ).
  • Bag kagen i ca. 1 time ved 175 grader (varmluft), men hold øje med den de sidste 5-10 minutter, så den ikke bliver brændt i toppen.
  • Lad kagen køle af, inden du piller den ud af formen og muntert sætter tænderne i det første stykke.
Posted in Bagværk, Dessert, Glutenfri, Kage, Kager: Glutenfri og lidt sundere, Laktosefri / Mad uden mælk, Opskrift, Sojafri, Sødt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.