Menu Luk

Honningglaseret squashkage – glutenfri og lidt sundere

Nej, du kan ikke smage squashen i denne squashkage her - faktisk kan du dårligt nok se den - og smagen af kagen fejler absolut intet, skulle jeg hilse at sige
Print mig

Når en squashkage tager pippet fra familien

Hver sommer har vi sommerfest i min mors familie. I sommeren 2017 brillerede min fætter ved at medbringe indtil flere vellykkede ‘almindelige’ kager, dvs. med masser af gluten og dermed – desværre – et no go for mig. Jeg var dog med på sidelinjen, da familien med en vis skepsis satte tænderne i den ene af kagerne, nemlig en såkaldt squashkage, for ‘hvad var det nu for noget?’.

Dette ’noget’ endte med at udløse uhæmmet jubel (inklusiv en del lettede suk over ’slet ikke at kunne smage squashen’).

Og nu har jeg jo tilfældigvis en ting for at opfinde sunde(re) og glutenfri kager, så den dér squashkage havde pludselig min fulde opmærksomhed (modsat min familie elsker jeg nemlig squash – uanset om den er indpakket i kage eller ej). Fætter var kvik til at levere den originale opskrift, så her har I min egen glutenfri – og en anelse sundere* – version af den.

Enjoy!

Ingredienser

300 g squash (ca. 1-1,5 stk)
1 lime (økologisk/usprøjtet)
75 g kokosfibermel
50 g mandelmel
2 spsk loppefrøskaller
1 tsk bagepulver
1 tsk stødt koriander (kan erstattes af ½ tsk stødt muskatnød)
¼ tsk groft salt
3 æg
200 g kokossukker
75 g kokosolie + lidt ekstra til at smøre formen

Topping:

Saften af ¼ lime
1 spsk flydende honning
40 g mandelflager

Sådan bager du squashkage

 • Riv squashen groft og limeskallen fint.
 • Bland så kagens tørre dele, incl. limeskallen, i en lille skål (hvis du vil minimere mængden af opvask, river du limeskallen direkte ned i skålen): Kokosfibermel, mandelmel, loppefrøskaller, bagepulver, koriander og salt.
 • Pisk så æg og kokossukker sammen i en anden og større skål, til det hele skummer godt.
 • Herefter pisker du de tørre dele sammen med æggeblandingen.
 • Smelt kokosolien og – nu du alligevel har olien fremme – smør en brødform på ca. 1 L.
 • Hæld den smeltede kokosolie i dejen under omrøring – eller rettere: Ompiskning. Pisk dejen grundigt igennem, gerne et par minutter (og vær forberedt på, at dejen hurtigt samler sig og bliver sej og tung).
 • Til sidst vender du den revne squash i dejen – det ‘løsner’ dejen lidt igen. Klem gerne det værste vand af squashstrimlerne først.
 • Pres limesaft ud i en lille skål eller en kop og rør saften sammen med honningen. Vend så mandelflager i, så alle flager er søbet godt ind i lime-honning-blandingen.
 • Kom kagedejen i den smurte form og fordel forsigtig mandel-toppingen oven på dejen i et jævnt lag.
 • Bag kagen i ca. 1 time ved 175 grader, varmluft (hold øje med den de sidste 5-10 minutter så den ikke bliver brændt i toppen).
 • Lad køle af, inden du piller den ud af formen og muntert sætter tænderne i det første stykke.

Pssst… Jeg har flere kager skåret over denne læst: Low fodmap-kagen Svampet banankage og efterårs-frækkerten honninglaseret græskarkage.

* Hvorfor ‘en anelse sundere’, spørger du måske?

Fordi kokossukker har et lavere GI end almindeligt sukker, dvs. at det giver et knap så voldsomt blodsukkerudsving. Det samme kan ikke siges om honningen på toppen af kagen, men for det første er der ikke så meget af det, for det andet følger der rent faktisk lidt næringsstoffer med honning, fx antioxidanter. Sidst men ikke mindst er der flere kostfibre og næringsstoffer i min version af kagen.

Posted in Bagværk, Glutenfri, Kage, Kager: Glutenfri og lidt sundere, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Opskrift, Sojafri, Sødt, Vegetar