Menu Luk

Hurtig mad: Varm pande-salat med avokado

Vinteren over er jeg blevet fuldstændig pjattet med varme pande-salater: De er super-nemme at lave, smager fantastisk og er piv-sunde.
Print mig

1 person – gang op for at få til flere

Ingredienser
2-3 håndfulde kål (fx ⅓ spidskålshoved)
1 gulerod
½ avokado
Dit yndlings blandingskrydderi
Salt og peber
Kokosolie til at stege i
Evt. kerner til drys

  • Snit kålen semi-fint (det skal jo gå hurtigt 😉 ) og riv guleroden i tynde skiver på et rive- eller mandolinjern.
  • Smelt kokosolien på en stor pande og tilføj så kål, gulerod, krydderi, salt og peber (apropos yndlingskrydderier er jeg personligt helt fjollet med Irmas Umamimix).
  • Skær avokadoen i mindre tern, mens du vender salaten rundt på panden en gang i mellem.
  • Salaten skal stege så længe, at alle grøntsager bliver bløde, fx skal hvidkål have længere tid end spidskål, fordi det er så meget grovere og tykkere i strukturen.
  • Når salaten er blød og lækker, kommer du den på en tallerken. Placér avokadoternene ovenpå, så dekorativt som det nu er muligt med sådan nogle fedtede størrelser. Drys evt. med kerner.
  • Spis!

Tip: Du kan sagtens bruge andre grøntsager i din pande-salat, fx hvis du har nogle rester i køleskabet. Jeg har bl.a. haft squash og porrer i også. It works!

Posted in Frokost, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Nemt og hurtigt, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Plantebaseret kost, Sojafri, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegansk, Vegetar

2 Comments

  1. Karl nielsen

    Jeg vil kraftig anbefalede at holde dig væk fra Kål, løg og blegfrugter hvis du har gluten allergi da de har et stof kaldet fruktan som er i gluten

  2. Line

    Hej Karl!

    Tak for dit input – som jeg dog vil tillade mig at korrigere, også selvom jeg hverken har en læge- eller ernæringsfaglig baggrund. Men jeg ved så meget, at gluten er en proteingruppe, mens fruktan er en kulhydrat-gruppe, så det kan simpelthen ikke lade sige gøre, at det ene er i det andet.

    En hurtig søgning fortæller mig, at et studie fra 2017 bl.a. i fruktan fik en del opmærksomhed, da det kom frem – måske er det dét, du er stødt på? Videnskab.dk henviser her til det australske studie , men Berlingske har også haft fat i det, kan jeg se.

    Jeg har som sagt ikke en sundhedsfaglig baggrund, men ud fra den viden, jeg som lægperson har suget til mig gennem en del år efterhånden, ved jeg så meget, at fruktan som nævnt er en gruppe af kulhydrater, der hører til blandt de såkaldte ‘FODMAPs‘. Det er helt rigtigt, at mange der har oplevet bedring ved glutenfri kost i virkeligheden ikke har problemer med gluten, men i stedet med nogle af fødevarerne, der indeholder FODMAPs (ingen har problemer med alle – heldigvis, for FODMAPs er i vanvittigt mange fødevarer!).

    Det ene udelukker dog ikke det andet. Dvs. at nogle har problemer med FODMAPs udelukker ikke, at andre reelt har problemer med gluten. Og med ‘glutenproblemer’ mener jeg også ud over tarmsygdommen cøliaki, som man har kendt til i mange år. Der er efterhånden flere tusinde studier i den såkaldte ‘non-celiac gluten sensitivity’, når man søger i PubMed (og som i øvrigt er den lidelse, jeg desværre har, bekræfter en allergilæge).

    Venlige hilsner,
    Line

Der er lukket for kommentarer.