Annonce
Menu Luk

I gang med glutenfri kost: Hvad jeg altid har i mit køkken

Få hjælp til at komme i gang med glutenfri kost med dette smugkig i indholdet i mit eget glutenfri køkken. Jeg lover dig sund, nærende og velsmagende mad!
Print mig

Det kan virke uoverskueligt at skulle i gang med glutenfri kost, men i praksis behøver det ikke være svært. Gør du det fornuftigt, kan du tilmed ende med en langt mere sund, nærende og velsmagende kost, end de fleste er vant til. Jeg hjælper dig i gang her med et overblik over, hvad jeg altid har i mit eget, glutenfri køkken.

Kan mit køkken mon hjælpe dig i gang med glutenfri kost?

Sidste år fik jeg en mail fra Camilla, der gerne ville have hjælp til en indkøbsseddel for en nybegynder, der skal i gang med glutenfri kost. Sådan en indkøbsseddel lå jeg ikke lige inde med, men jeg endte med at fortælle hende, hvad jeg altid har i mit køkken. Nu har jeg omformet mit svar til hende til dette blog-indlæg. For det ku’ jo være, at der var andre derude, der også kunne bruge sådan en liste til noget fornuftigt.

Listen afspejler, at jeg heller ikke kan tåle mælkeprodukter, og at jeg så vidt muligt undgår færdigkøbte erstatningsprodukter for brød, af den simple årsag, at de ofte indeholder utroligt meget næringsfattigt lort (pardon my French). Desuden har jeg kylet ris, kartofler og raffineret sukker ud af min kost og i stedet smidt en pokkers masse grøntsager ind, så det afspejler listen også.

Læs mere om, hvorfor det er vigtigt at spise RIGTIG mad i dette blogindlæg

Bonus-information: Det er nemmere, end du tror

Da jeg i sin tid lagde min kost om, syntes jeg, det var mega-svært at finde ud af, hvad jeg skulle spise. Jeg var barn i 80’erne, hvor vi unger konstant blev præsenteret for en madpyramide, der var helt gul i bunden, så når jeg nu forviste både korn, ris og kartofler fra min tallerken, hvad pokker skulle jeg så spise?

I praksis viste det sig, at der var masser at spise. Dermed blev det ganske tilforladeligt for mig at komme i gang med glutenfri kost. Faktisk betyder kostomlægningen, at jeg i dag spiser bedre og sundere end nogen sinde før. Jeg fandt nemlig hurtigt ud af, at man kan lave utroligt meget forskellig mad ud af frugt, grønt, kød, fisk, æg, skaldyr, olier, nødder, kerner og krydderier. Og vi taler LÆKKER mad, skulle jeg hilse at sige ❤️

Det spørgsmål, jeg som oftest får, når jeg fortæller, at jeg ikke kan tåle gluten, er: “Hvad spiser du så til morgenmad?” Svaret er sådan set meget simpelt, for jeg spiser mad. Morgenmad er et måltid som alle andre, der er bare nogle morgenmadsproducenter, som har haft stor succes til at gøre det til et måltid, der åbenbart helst skal bestå af korn- og mælkeprodukter. Du kan se, hvad jeg spiser om morgenen i blog-indlægget her (spoiler alert: Jeg introducerer begrebet ‘morgenmadsdessert’).

Hvad jeg altid har i mit glutenfri køkken

Mad i almindelighed

  • Absurde mængder grøntsager, fx squash, tomat, broccoli, løg, portobello, kål – og en del frugt og bær, fx æbler, avokado og blåbær
  • Æg
  • Røget fisk
  • Spegepølse
  • Lever (jeg ka’ li’ det – og det er allerhelvedes sundt)
  • Veganer-ost fra Violife eller Simply
  • Mandler
  • Kokosmælk
  • Salsa på glas
  • Div. glutenfri fond (okse, høne, grøntsager)
  • Dijon-sennep
  • Tahin
  • Græskarkernesmør (Urtekram har en, man kan få i større supermarkeder)
  • Honning
  • Gærflager (genialt til at tilføje ostesmag i varme retter – køb det i en helsekostforretning)
  • Balsamico
  • Æblecidereddike
  • Kokosolie
  • Sesamolie
  • Olivenolie

Bagning

  • Mandelmel
  • Groft kokosmel (det ‘almindelige’)
  • Kokosfibermel
  • HUSK-pulver
  • Boghvedemel
  • Kikærtemel (bl.a. til at jævne sovser)
  • Carobpulver (kakao-erstatning, eftersom jeg kun kan tåle latterligt små mængder kakao – se mine carob-tips her)
  • Kokossukker
  • Dadler (til kager!)
  • Bagepulver

Krydderier

  • Salt og peber (sjovt nok)
  • Karry (pas på gluten her – og nej, jeg ved heller ikke, hvordan producenterne lykkes med at få proppet det ned i karryen)
  • Paprika
  • Røget paprika
  • Hvidløgspulver
  • Cayennepeber
  • Spidskommen (ikke at forveksle med kommen – bvadr!)
  • Muskatnød
  • Estragon
  • Oregano
  • Kanel
  • Kardemomme
  • Vaniljepulver
  • Lakridspulver (rå- og rod-pulver – sidstnævnte bruger jeg fx som sødemiddel i varmeretter, prøv det!)
  • Blandingkrydderi (til at spiffe fx ovnbagt kål op med)

Nydelse i almindelighed

  • Kaffe (oh, kaffe!)
  • Tørrede abrikoser
  • Mandelsmør (helsefreakens svar på Nutella – min mand spiser det til gulerødder)

Mere hjælp til at komme i gang med glutenfri kost

Posted in Glutenfri, How to, Laktosefri / Mad uden mælk

2 Comments

  1. Lena

    Kære Line…

    Virkeligt godt indlæg….Jeg lever selv gluten og næsten mælkefri. Spiser lidt gedeost engang imellem og det går fint. Og et virkeligt fint indlæg om morgenmad…

    Jeg har en utroligt sart mave og kan f.eks. ikke tåle æg om morgenen eller kaffe og det kniber også med sennep og peber…

    Hvis du har lyst må du meget gerne inspirere med mere morgenmad. Det er nemlig det jeg synes er sværest…..selvom jeg aldrig har spist morgenmadsprodukter…

    Du har ikke en idé til morgenmadskage-muffins der kan fungere uden at ødelægge blodsukker balancen for meget???

    Og kan du anbefale en god mayo til tunsalat og rodfrugtfritter???

    Jeg har i øvrigt brugt nogle af dine opskrifter i forhold til at erstatte carob med chokolade og det har fungeret rigtigt fint🤩💞…

    Kh lena

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.