Annonce
Menu Luk

Jule-kokoskugler – sukkerfri konfekt med flabet god smag

Jule-kokoskugler flankeret af dekorative ingredienser
Print mig

Kuglerne her er lavet på vaskeægte whisky, men forholdet mellem vand og whisky kan varieres (det samme gælder i øvrigt kvaliteten af – og dermed prisen på – whiskyen).

Hvis der er unger i nærheden, som også forventes at spise løs af godterne, vil jeg jo umiddelbart anbefale, at man nøjes med at lægge dadler og rosiner i blød i vand, og kun vand (dvs. 1 dl kogende vand og intet andet). På den anden side har jeg ladet mig fortælle, at man i de gode gamle dage brugte whisky til at få poderne til at falde til ro på, så hvis man vil hjælpe julefreden lidt på vej, kunne man jo …

Omvendt kan man, hvis man – som undertegnede – har en whisky-entusiast i huset, gå all in og lægge dadler og rosiner i blød i ren whisky (dvs. 1 dl whisky og intet andet). Dét gjorde jeg, første gang jeg lavede kuglerne. Personligt syntes jeg, det var for meget. Men min bedre halvdel, Anders svarede – med kokos stående ud af munden – “Dét synes jeg ikke!” (nej, men du er så også en del af det her entusiastiske foretagende, er du ikke, unge mand …?).

PS Det er nu Anders, der skal have kreditten for, at jule-kokoskuglerne har set dagens lys, for det var ham, der til at begynde med foreslog, at jeg prøvede at smide whisky i de sunde kokoskugler. Og alkohol-eventyret fortsætter, for efterfølgende har jeg også leget med ægte romkugler 🙂

Ingredienser
75 g tørrede dadler uden sten
25 g rosiner
½ dl kogende vand
½ dl whisky *
80 g kokosmel + lidt ekstra til at rulle kuglerne i
3 spsk kakao
4 tsk kanel
2 spsk kokosolie

  • Bland dadler og rosiner i en skål. Hæld derefter både vand og whisky over. Pres evt. blandingen lidt sammen på bunden af skålen, så væden dækker så godt som muligt.
  • Sæt på køl i min. 1 time – gerne længere, fx til næste dag.
  • Hæld væden fra dadlerne og rosinerne (men hæld den ikke ud, du skal måske bruge den senere).
  • Smid herefter alle ingredienserne (bortset fra den ekstra kokosmel og væden, du lige har hældt fra 😉 ) i en blender/foodprocessor og kør det hele sammen. Blandingen skal samle sig så meget, at den kan rulles til kugler. Hvis det bliver for tørt, kan du tilsætte lidt af væden, som du hældte fra tidligere.
  • Rul massen til kugler, og rul de færdige kugler i det ekstra kokosmel.
  • Smid kuglerne på køl, indtil de skal spises.

Du kan bruge væden, der bliver tilovers: Er det kun vand, kan du bruge det til at søde en smoothie med. Er der whisky i, kan du hælde det i kaffen.

* Eller portvin, som min tidligere kollega, Helle, forsøgte sig med med stor succes. Anything goes, lader det til (så længe, der er en vis procent af alkohol i, formoder jeg). Har du problemer med gluten, skal du måske passe på med whiskyen: Ikke alle whiskyer er glutenfri.

Posted in Chokolade, Glutenfri, Jul, Kage, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Lines kager - uden mel og sukker, Nøddefri, Opskrift, Snack, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegansk, Vegetar

6 Comments

  1. Heidi Andreasen

    Jeg har lige forsøgt mig med dine julekugler, og hold k*** hvor blev jeg overrasket! 🙂 Det er godt nok min nye favorit julesnack <3

    Jeg havde besvær med at finde kokosolien, og whiskey eller rom havde jeg intet af. Så prøvede med appelsinsaft og kokosmælk, og det lykkedes fint, dog uden ret meget smag af de to ting. Jeg tilføjede også lidt havregryn da jeg løb tør for kokos.
    MUMS siger jeg bare! 🙂

    Når jeg får fat i whiskey skal der helt sikkert laves en ny portion inden jul (som forhåbentlig holder lidt længere 😉

    Tusind tak for en SUPER opskrift!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.