Annonce
Menu Luk

Mors julesovs – Laktosefri og glutenfri julesovs

Det’ sørme, det’ sandt, december! Og SÅ skal vi have sovs!
Print mig

Min mor har reddet julen med en laktosefri og glutenfri julesovs

I 2015 måtte jeg erkende, at jeg hverken kan tåle gluten eller mælkeprodukter. Nu kommer jeg fra en familie, hvor vi ikke er specielt fjollede med opbagt sovs, så hvedemel/gluten var ikke den største udfordringer: Vi havde sådan set allerede en glutenfri julesovs. Anderledes så det ud i forhold til mælkeprodukter, for hvad er en god julesovs uden fløde? Hvilket leder til et endnu værre spørgsmål: Hvad er en juleaften uden sovs? I min familie går vi ALDRIG ned på sovs, så her var en potentiel eksistentiel krise for undertegnede.

Heldigvis kastede min mor sig heroisk ud i at lave en julesovs, som hendes allergiramte datter kan spise, og resultatet får du her: En glutenfri julesovs, der er helt fri for mælkeprodukter – og som tilmed går glimrende til de her brunede kartofler, som min mor også excellerer i. Og som – ja, du har regnet det ud – altså også er gluten- og laktosefri.

Glædelig jul!

Ingredienser

Stegesky* fra din and, flæskesteg, eller hvad din familie nu dyrker juleaften
¼-½ L kokosmælk eller mandelmælk alt efter temperament**
Evt. madkulør (tjek at den er glutenfri, ik’)
Ribssaft eller -gelé
Salt og peber
Maizena (den der er både gluten- og laktosefri, m’kay)

* En indrømmelse: På trods af at kunne kalde mig ‘madblogger’ har jeg aldrig i mit liv lavet en steg. Derfor fremstår begrebet ’stegesky’ som et særligt mystisk og magisk fænomen for mig. Min mor var dog så venlig at forklare mig, at det er noget med at lægge kødet på en rist over en bradepande, der så kan ’samle’ stegeskyen op fra stegen, mens den steger. I bradepanden skal der også tilsættes noget væde – og nogle tilføjer også grøntsager og/eller bouillon til væden. Aha. Pas på bouillonen, i øvrigt – nogle af dem indeholder gluten!

** Mandelmælk er mindre fremtrædende i smagen, så brug den, hvis du vil så tæt på smagen af flødesovs, som overhovedet muligt. Kokosmælken har til gengæld en sødme, der kan være fin at få med – hvis du altså samtidig kan leve med, at din julesovs smager lidt af kokos. 

Sådan går du min mor i bedene og laver glutenfri julesovs

  • Start med at sigte stegeskyen, så eventuelle grøntsager og ‘urenheder’ bliver siet fra.
  • Lad derefter skyen stå lidt, evt. kan du tilføje lidt madkulør. Ideen med at lade skyen stå er, at fedtet lægger sig på toppen, og eftersom fedtet skyer madkuløren, vil du lettere kunne skelne sky og fedt fra hinanden, hvis du har tilføjet lidt farve. Med ‘madkulør’ mener jeg i øvrigt den, der består af farve, salt og vand og intet andet, så vær sikker på, at det er sådan én, du har fat i (apropos at den skal være glutenfri).
  • Når fedtet har lagt sig i toppen af skyen, skummer du den (dét betyder såmænd bare, at du tager en ske, og forsigtigt fjerner fedtet fra toppen).
  • Nu tilføjer du din ‘mælk’. Hvor meget du skal bruge, afhænger af hvor meget sky der kom ud af stegen.
  • Lad sovsen koge op, mens du tilføjer lidt ribssaft/-gelé.
  • Smag til med salt, peber og evt. mere ribs-halløj.
  • Jævn til sidst sovsen med Maizena (og vær sikker på, at du bruger den, der kun består af majs-mel – Maizena laver nemlig også nogle sovsejævnere med alt muligt andet i, bl.a. laktose!).
Posted in Dip / Sovs / Snask, Glutenfri, Jul, Laktosefri / Mad uden mælk, Opskrift, Sojafri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.