Menu Luk

Julesovs, der er både laktose- og glutenfri – som kun vor mor kan lave den

Det’ sørme, det’ sandt, december! Og SÅ skal vi have sovs!
Print mig

I 2015 måtte jeg erkende, at jeg hverken kan tåle gluten eller mælkeprodukter. Nu kommer jeg ikke fra en familie, hvor vi er fjollede med opbagt sovs, så hvedemel – og dermed gluten – er ikke nødvendigvis et problem, når det kommer til julesovsen. Men det er mælkeprodukterne dæleme, for hvad er en god julesovs uden fløde? Og – værre endnu – hvad er en juleaften uden sovs? I min familie går vi ALDRIG ned på sovs, så her var en mindre eksistentiel krise for undertegnede.

Bortset fra at min mor heroisk har kastet sig ud i at lave en julesovs, som hendes allergiramte datter kan spise. Resultatet får du her: Den er altså både glutenfri og laktosefri/helt fri for mælkeprodukter – og så går den fremragende til de her brune kartofler, som min mor også excellerer i. Og som altså også er gluten- og laktosefri.

Glædelig jul!

Ingredienser
Stegesky* fra din and, flæskesteg, eller hvad din familie nu dyrker juleaften
¼-½ L kokosmælk eller mandelmælk alt efter temperament**
Evt. madkulør (tjek at den er glutenfri, ik’)
Ribssaft eller -gelé
Salt og peber
Maizena (den der er både gluten- og laktosefri, m’kay)

* En indrømmelse: På trods af at kunne kalde mig ‘madblogger’ har jeg aldrig i mit liv lavet en steg. Derfor fremstår begrebet ’stegesky’ som et særligt mystisk og magisk fænomen for mig. Min mor var dog så venlig at forklare mig, at det er noget med at lægge kødet på en rist over en bradepande, der så kan ’samle’ stegeskyen op fra stegen, mens den steger. I bradepanden skal der også tilsættes noget væde – og nogle tilføjer også grøntsager og/eller bouillon til væden. Aha.

** Mandelmælk er mindre fremtrædende i smagen, så brug den, hvis du vil så tæt på smagen af flødesovs, som overhovedet muligt. Kokosmælken har til gengæld en sødme, der kan være fin at få med – hvis du altså samtidig kan leve med, at din julesovs smager lidt af kokos.

  • Start med at sigte stegeskyen, så eventuelle grøntsager og ‘urenheder’ bliver siet fra.
  • Lad derefter skyen stå lidt, evt. kan du tilføje lidt madkulør. Ideen med at lade skyen stå er, at fedtet lægger sig på toppen, og eftersom fedtet skyer madkuløren, vil du lettere kunne skelne sky og fedt fra hinanden, hvis du har tilføjet lidt farve. Med ‘madkulør’ mener jeg i øvrigt den, der består af farve, salt og vand og intet andet, så vær sikker på, at det er sådan én, du har fat i (apropos at den skal være glutenfri).
  • Når fedtet har lagt sig i toppen af skyen, skummer du den (dét betyder såmænd bare, at du tager en ske, og forsigtigt fjerner fedtet fra toppen).
  • Nu tilføjer du din ‘mælk’. Hvor meget du skal bruge, afhænger af hvor meget sky der kom ud af stegen.
  • Lad sovsen koge op, mens du tilføjer lidt ribssaft/-gelé.
  • Smag til med salt, peber og evt. mere ribs-halløj.
  • Jævn til sidst sovsen med Maizena (og vær sikker på, at du bruger den, der kun består af majs-mel – Maizena laver nemlig også nogle sovsejævnere med alt muligt andet i, bl.a. laktose!).
Posted in Dip / Sovs / Snask, Glutenfri, Jul, Laktosefri / Mad uden mælk, Opskrift, Sojafri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.