Menu Luk

Kanelsnegle – glutenfri og naturligt søde

Kanelsnegle kan også være noget for glutenallergikere - hvis man laver denne version
Print mig

10 stk.

Ingredienser – dejen
2 æg
40 g bløde el. udblødte* dadler
2 dl vand
25 g kokosolie
50 g pinjekerner
50 g kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
⅛ tsk stødt kardemomme
⅛ tsk groft salt

Fyldet
85 g bløde el. udblødte* dadler
15 g kokosolie
20 g tahin
2 spsk stødt kanel

* Forberedelse, hvis du bruger tørrede og ikke bløde/friske dadler: Kom dadlerne i en skål og klem dem gerne sammen på bunden. Hæld kogende vand over – vandet skal lige knap og nap dække – dæk skålen til og sæt den så på køl natten over. Vil du gøre det ekstra nemt for dig selv, kan du lave to skåle med dadler: Én til dem, der skal i dejen, og én til dem, der skal i fyldet. Så slipper du for at stå og lave brøkregning, når du skal til at bage (dadlerne vejer nemlig mere, når de først har suget vand, så du kan ikke længere gå ud fra henholdsvis 40 og 85 g).

Start med at samle dejen:

  • Finhak pinjekernerne til mel på en minihakker.
  • Bland så pinjemel, kokosfibermel, loppefrøskaller, kardemomme og salt i en mellemstor skål.
  • Vand og kokosolie kommer du i en lille gryde og varmer op: Det skal lige præcis nå op at koge. Hæld derefter den varme væske ned til melblandingen under omrøring med en ske: Rør det godt sammen.
  • Lad blandingen køle lidt af, ca. 5-10 min.
  • Brug ventetiden på at hakke dadlerne groft, for derefter at blende dem og æggene godt sammen.
  • Tilføj nu ægge-blandingen til melblandingen ad to-tre omgange: Rør/ælt dejen godt sammen ind imellem.
  • Stil til sidst dejen på køl, så den kan stå at samle sig, mens du laver fyldet og rydder køkkenbordet (du skal nemlig have plads til at rulle dej ud lige om lidt).

Mens dejen hviler, gør du fyldet klar:

Finhak først dadlerne med en skarp kniv – de skal næsten blive til mos – og bland dem derefter med kokosolie, tahin og kanel til du har en cremet – men dog klumpet – masse: Brug gerne en gaffel; den gør det nemmere at røre det hele sammen.

Saml dine kanelsnegle:

Rul først dejen ud mellem to stykker bagepapir: Du skal lave en rektangel på ca. 20 x 40 cm (svarende til en halv bageplade). Brug en kniv til at skubbe kanten af dejen i facon, så den får så lige sider som muligt (skær evt. overskydende dej af og flyt over til fx hjørner, der er lidt dej-fattige, og rul så igen).

Smør nu fyldet på dej-firkanten, men lad de ‘øverste’ 1-2 cm – dem længst væk fra dig, og på den korte side – være fyld-fri. Smør forsigtigt: Dejen er blød, og fyldet er sejt.

De øverste 1-2 cm af dejen skal være fri for kanel-snask:
De øverste 1-2 cm af dejen skal være fri for kanel-snask

Rul så dejen lige så forsigtigt sammen til en pølse: Start med den af de korte side, som vender ind mod dig, og som har fyld. Brug bagepapiret som hjælp og tryk dejen let sammen for hver omgang du ruller.

Kom bagepapir på en bageplade og skær dejpølsen i 10 skiver. Læg hver skive som en snegl på bagepapiret: Skub hver skive i cirkelrund facon og tryk den let flad.

Bag sneglene i 25 min. ved 180 grader (varmluft), og lad dem til sidst køle af på en bagerist.

Tip! Pynt evt. kanelsneglene med en omgang kokos-glasur: Smelt 4 spsk kokossukker og 4 tsk kokosmælk i en kasserolle ved middelvarme. Rør godt og skru ned til svag varme, så snart kokossukkeret begynder at smelte (det tager lidt tid). Brug en ske til at dekorere sneglene med glasuren.

Opskriften her er min mælkeprodukt- og nøddefri version af de fantastiske, glutenfri kanelsnegle fra Madharmoni – en opskrift, der i øvrigt også ansporede mig til at lave de her glutenfri tebirkes.

Posted in Bagværk, Dessert, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Lines kager - uden mel og sukker, Nøddefri, Opskrift, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar