Okay, jeg indrømmer blankt, at der er ved at gå sport i at lave søde sager uden brug af mel og sukker hjemme i mit muntre køkken. Og når det nu snart er nytår, blev jeg selvfølgelig nødt til at forsøge mig med at kransekage-alternativ.
Og det lykkedes. Sgu!
OPDATERING: Jeg har en forbedret udgave af krumpel-opskriften lige her. Den bliver mere fast i det og er mindre rustik – og dermed tættere på den klassiske kransekage.
Ingredienser
50 g mandler el. cashewnødder
200 g bløde eller udblødte dadler
2 æggehvider
+ Lidt kokosolie til at smøre bagepapiret med
Pynt
60 g chokolade* med 70 % kakao
- Hak dadlerne groft.
- Finhak nødderne på en foodprocessor eller i en stavblender.
- Kør dadler, nødder og æggehvider godt sammen i en blender/foodprocessor: Dejen skal blive lysebrun og lidt ‘fluffy’, og dadlerne skal være så finthakkede som muligt.
- Læg papir på en bageplade og smør lidt kokosolie på papiret, så stængerne ikke hænger i, efter de er blevet bagt.
- Læg* dejen i 6 stænger på bagepapiret og bag stængerne i 15 min. ved 180 grader i en varmluftovn.
- Lad stængerne køle af og smelt til sidst chokoladen i et vandbad: Pynt stængerne med chokoladen, på samme måde som du ville pynte en kransekage med glasur.
* Dejen er både splattet og klistret, så det ville være forkert at bruge verber som ‘trille’ eller ‘rulle’ her; ‘fægte hektisk med fingrene eller måske med et par skeer’ er nok en mere korrekt betegnelse. Men det er kampen værd: Resultatet smager dæleme godt, hvis jeg selv skal sige det!
PS Jeg har også en opskrift på en helt almindelig – og temmelig forrygende – kransekage: Nemlig min mors opskrift på kransekage. Og så har jeg lavet en nøddefri version af krumplen.
* Hvis du er meget følsom over for gluten, mælk, soja og/eller nødder skal du passe på chokoladen: De fleste mørke chokolader indeholder spor af en eller flere af disse ingredienser. Man kan som oftest få helt ‘rene varer’ i helsekostforretninger (men, oh boy, de koster!)
Hvor mange stykker får du ud af denne portion?
Vil nemlig glæde mig til at lave denne alternative kransekage..
6 stænger. Og du kan bare gange dejen op, hvis du vil have mere end det 🙂