De sidste mange år har vi kl. 12 nytårsaften fået mit sunde alternativ til kransekagen, nemlig Kransekrumplen. Krumplen er dog – ligesom den klassiske kransekage – lavet på nødder, så i år har jeg en alvorlig udfordring, i og med at jeg pt. holder jeg mig helt fra nødder (laaang historie om nyligt konstateret glutenallergi, et immunforsvar og en krop i selvsving og et forsøg på at få kroppen på ret køl igen, bl.a. ved at udelukke nødder, som jeg også – i nogle tilfælde – har allergi over for <— Lucky me).
Men så laver man da bare en nøddefri kransekrumpel, gør man ikke? 😀
6 stk. – gang op, hvis du vil have flere
Ingredienser
150 g dadler uden sten
2-3* spsk kokosfibermel
1 æggehvide
* Alt efter, hvor våde dadlerne er.
Forslag til pynt: Chokolade, kokossukker, usødet kakao. Jeg uddyber længere nede, bl.a. om hvordan noget af pynten skal med ind i ovnen.
- Hak dadlerne groft. Bruger du tørrede dadler, skal du komme dem i en skål, når du har hakket dem, overhælde dem med kogende vand (skal lige knap og nap dække) og derefter stille skålen på køl i mindst en time, gerne natten over. Dæk skålen til, i øvrigt – og hæld/klem vandet fra dadlerne, inden du samler dejen (gem gerne vandet: Det er noget skønt sukkerstads, der kan ting ift. kaffe og smoothies).
- Blend ingredienserne sammen på en blender/foodprocessor.
- Dejen er løs og klistret, så du kan ikke rulle til stænger som almindelig kransekagedej: Læg i stedet dejen i 6 aflange klatter, med form nogenlunde som kransekagestænger, på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis du ikke kommer kakao i bunden (se pynte-forslag nedenfor), kan det være en god idé at komme fx kokosolie på papiret, inden du lægger dejen på – ellers har stængerne det med at hænge fast.
- Bag stængerne i 15-20 min. ved 180 grader (varmluft).
Spis stængerne, som de er, eller pynt dem på en af følgende måder:
- Den dovne: Bag stængerne som anført ovenfor, lad dem køle af og smelt så noget chokolade*. Pynt stængerne med chokoladen i samme zigzag-mønster, som man normalt bruger til glasuren på kransekage – eller pensl den på underneden. Kom stængerne på køl, mens chokoladen hærder.
- Den mere kreative: Inden du bager stængerne, rører du 2 tsk usødet kakao sammen med 2 tsk kokossukker. Fordel blandingen i 6 ‘streger’ på bagepapiret, svarende til de stænger, du laver lige om lidt (se evt. billederne nedenfor). Placer hver af dine lange dej-klatter oven på en ‘bane’ kakao-sukker. Bag stængerne og lad dem køle af. Smelt så 3-4 spsk kokossukker i en lille gryde, så det bliver til en art sirup. Pynt stængerne med siruppen i samme zigzag-mønster, som man normalt bruger til glasuren på kransekage. Kom stængerne på køl, mens siruppen størkner.
Ubagt kransekrumpel – før og efter dejklatterne bliver placeret på kakao-sukker-blandingen:
Ingen af ovenstående pynte-metoder er sukkerfri, men de indeholder så lidt sukker – eller så ‘afdæmpet’ et sukkerprodukt – at jeg næsten synes, krumplerne i denne version stadig kan slippe af sted med at kalde sig naturligt søde.
* Hvis du er meget følsom over for gluten, mælk, soja og/eller nødder skal du passe på chokoladen: De fleste mørke chokolader indeholder spor af en eller flere af disse ingredienser. Man kan som oftest få helt ‘rene varer’ i helsekostforretninger (men, oh boy, de koster!).