Annonce
Menu Luk

Nøddefri kransekrumpel – naturligt sød kransekage

Klar til kl. 12: Kransekagen som alle helsefreaks og nødde-allergikere elsker - krumplen!
Print mig

De sidste mange år har vi kl. 12 nytårsaften fået mit sunde alternativ til kransekagen, nemlig Kransekrumplen. Krumplen er dog – ligesom den klassiske kransekage – lavet på nødder, så i år har jeg en alvorlig udfordring, i og med at jeg pt. holder jeg mig helt fra nødder (laaang historie om nyligt konstateret glutenallergi, et immunforsvar og en krop i selvsving og et forsøg på at få kroppen på ret køl igen, bl.a. ved at udelukke nødder, som jeg også – i nogle tilfælde – har allergi over for <— Lucky me).

Men så laver man da bare en nøddefri kransekrumpel, gør man ikke? 😀

6 stk. – gang op, hvis du vil have flere

Ingredienser
150 g dadler uden sten
2-3* spsk kokosfibermel
1 æggehvide

* Alt efter, hvor våde dadlerne er.

Forslag til pynt: Chokolade, kokossukker, usødet kakao. Jeg uddyber længere nede, bl.a. om hvordan noget af pynten skal med ind i ovnen.

  • Hak dadlerne groft. Bruger du tørrede dadler, skal du komme dem i en skål, når du har hakket dem, overhælde dem med kogende vand (skal lige knap og nap dække) og derefter stille skålen på køl i mindst en time, gerne natten over. Dæk skålen til, i øvrigt – og hæld/klem vandet fra dadlerne, inden du samler dejen (gem gerne vandet: Det er noget skønt sukkerstads, der kan ting ift. kaffe og smoothies).
  • Blend ingredienserne sammen på en blender/foodprocessor.
  • Dejen er løs og klistret, så du kan ikke rulle til stænger som almindelig kransekagedej: Læg i stedet dejen i 6 aflange klatter, med form nogenlunde som kransekagestænger, på en bageplade beklædt med bagepapir. Hvis du ikke kommer kakao i bunden (se pynte-forslag nedenfor), kan det være en god idé at komme fx kokosolie på papiret, inden du lægger dejen på – ellers har stængerne det med at hænge fast.
  • Bag stængerne i 15-20 min. ved 180 grader (varmluft).

Spis stængerne, som de er, eller pynt dem på en af følgende måder:

  • Den dovne: Bag stængerne som anført ovenfor, lad dem køle af og smelt så noget chokolade*. Pynt stængerne med chokoladen i samme zigzag-mønster, som man normalt bruger til glasuren på kransekage – eller pensl den på underneden. Kom stængerne på køl, mens chokoladen hærder.
  • Den mere kreative: Inden du bager stængerne, rører du 2 tsk usødet kakao sammen med 2 tsk kokossukker. Fordel blandingen i 6 ‘streger’ på bagepapiret, svarende til de stænger, du laver lige om lidt (se evt. billederne nedenfor). Placer hver af dine lange dej-klatter oven på en ‘bane’ kakao-sukker. Bag stængerne og lad dem køle af. Smelt så 3-4 spsk kokossukker i en lille gryde, så det bliver til en art sirup. Pynt stængerne med siruppen i samme zigzag-mønster, som man normalt bruger til glasuren på kransekage. Kom stængerne på køl, mens siruppen størkner.

Ubagt kransekrumpel – før og efter dejklatterne bliver placeret på kakao-sukker-blandingen:
Ubagt kransekrumpel - før og efter dejklatterne bliver placeret på kakao-sukker-blandingen

Ingen af ovenstående pynte-metoder er sukkerfri, men de indeholder så lidt sukker – eller så ‘afdæmpet’ et sukkerprodukt – at jeg næsten synes, krumplerne i denne version stadig kan slippe af sted med at kalde sig naturligt søde.

* Hvis du er meget følsom over for gluten, mælk, soja og/eller nødder skal du passe på chokoladen: De fleste mørke chokolader indeholder spor af en eller flere af disse ingredienser. Man kan som oftest få helt ‘rene varer’ i helsekostforretninger (men, oh boy, de koster!).

Posted in Bagværk, Dessert, Glutenfri, Kage, Laktosefri / Mad uden mælk, Lines kager - uden mel og sukker, Nøddefri, Opskrift, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.