Menu Luk

Søde tebirkes – uden mel, sukker og mælkeprodukter

De ser godt ud - og smager også godt. Det er alligevel heldigt ...
Print mig

Er jeg den eneste, der har en forkærlighed for tebirkes? Nåh, ikke. Så er jeg nok heller ikke den eneste med en glutensensitivitet eller en PCO-diagnose, som kan kigge utroligt langt efter bagerens tebirkes. Af samme årsag bliver vi sikkert alle sammen lidt gladere – og dermed bedre mennesker – hvis vi følger denne opskrift, der er både glutenfri og PCO-venlig!

Jeg kan også klare et glutenfrit og PCO-venligt franskbrød – og en ditto brownie, hvis det skal være. Og der er endnu mere PCO-venligt bagværk i min digitale kogebog ‘PCO-venlige opskrifter – din genvej til nem og naturlig hverdagsmad‘.

8 stk.

Ingredienser – dejen:
50 g pinjekerner
50 g kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
⅛ tsk groft salt
2 dl vand
20 g kokosolie
2 æg

Fyldet:
40 g tørrede, usvovlede abrikoser
¼ tsk vaniljepulver
10 g kokosolie

Drysset:
Birkes

Forberedelse – ca. et døgn før bagning:

  • Kom abrikoserne i en kop, klem dem sammen på bunden og overhæld dem så med kogende vand (vandet skal lige knap og nap dække).
  • Dæk koppen til og sæt den på køl natten over.

Start med at samle dejen:

  • Finhak pinjekernerne til mel på en minihakker.
  • Bland så pinjemel, kokosfibermel, loppefrøskaller og salt i en mellemstor skål.
  • Vand og kokosolie kommer du i en lille gryde og varmer op – det skal lige præcis nå op at koge. Pisk æggene godt sammen med en håndmixer imens.
  • Hæld den varme væske ned til melblandingen under omrøring med en ske – rør det godt sammen.
  • Tilføj nu de piskede æg ad to-tre omgange, og rør/ælt dejen godt sammen ind imellem.
  • Stil til sidst dejen til side, så den kan stå at samle sig og køle lidt af, mens du laver fyldet og rydder køkkenbordet (du skal nemlig have plads til at rulle dej ud lige om lidt 😉 ).

Mens dejen hviler, gør du fyldet klar:

  • Finhak abrikoserne med en skarp kniv – de skal næsten blive til mos. Tilføj evt. vaniljepulveret, mens du hakker til mos – alternativt kan du blande det i abrikosmosen bagefter (kokosolien kommer i øvrigt først på banen lidt senere).

Saml dine tebirkes:

  • Rul først dejen ud mellem to stykker bagepapir – du skal lave en rektangel på ca. 25 x 20 cm. Brug en kniv til at skubbe kanten af dejen i facon, så den får så lige sider som muligt (skær evt. overskydende dej af og flyt over til fx hjørner, der er lidt dej-fattige, og rul så igen).
  • Smelt kokosolien. Smør den smeltede olie ud på dej-firkantens overflade.
  • Fordel derefter de hakkede abrikoser på en bred stribe midt på dejfirkantens lange led:

Fordel abrikosmosen i en bred stribe på den udrullede dej:
Fordel abrikosmosen i en bred stribe på den udrullede dej

 

  • Fold så de to abrikos-fri sider ind over den abrikosfyldte midte: Først den ene side, så den anden (brug papiret som hjælp til folderiet).
  • Drys overfladen med birkes og rul så dejen en sidste gang mellem de to stykker bagepapir: Rul forsigtigt fra den ene korte side til den anden, så dejpølsen først og fremmest bliver længere, og ikke nødvendigvis bredere.
  • Kom bagepapir på en bageplade og skær dejpølsen i 8 snitter, som du forsigtigt flytter over på bagepladen, én for én.

Bag tebirkesene i 20 min. ved 180 grader (varmluft). Derefter skal de have lov til at køle af på en bagerist.

Jeg blev inspireret til dette – ganske vellykkede, hvis jeg selv skal sige det 😀 – tebirkes-eksperiment efter at have leget med Madharmonis fremragende opskrift på glutenfri (men dog ikke PCO-venlige) kanelsnegle.

Posted in Bagværk, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Lines kager - uden mel og sukker, Morgenmad, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Populær, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar