Menu Luk

Søde tebirkes – uden mel, sukker og mælkeprodukter

De ser godt ud - og smager også godt. Det er alligevel heldigt ...
Print mig

Er jeg den eneste, der har en forkærlighed for tebirkes? Nåh, ikke. Så er jeg nok heller ikke den eneste med en glutensensitivitet eller en PCO-diagnose, som kan kigge utroligt langt efter bagerens tebirkes. Af samme årsag bliver vi sikkert alle sammen lidt gladere – og dermed bedre mennesker – hvis vi følger denne opskrift, der er både glutenfri og PCO-venlig!

Jeg kan også klare et glutenfrit og PCO-venligt franskbrød – og en ditto brownie, hvis det skal være. Og der er endnu mere PCO-venligt bagværk i min digitale kogebog ‘PCO-venlige opskrifter – din genvej til nem og naturlig hverdagsmad‘.

8 stk.

Ingredienser – dejen:
50 g pinjekerner
50 g kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
⅛ tsk groft salt
2 dl vand
20 g kokosolie
2 æg

Fyldet:
40 g tørrede, usvovlede abrikoser
¼ tsk vaniljepulver
10 g kokosolie

Drysset:
Birkes

Forberedelse – ca. et døgn før bagning:

 • Kom abrikoserne i en kop, klem dem sammen på bunden og overhæld dem så med kogende vand (vandet skal lige knap og nap dække).
 • Dæk koppen til og sæt den på køl natten over.

Start med at samle dejen:

 • Finhak pinjekernerne til mel på en minihakker.
 • Bland så pinjemel, kokosfibermel, loppefrøskaller og salt i en mellemstor skål.
 • Vand og kokosolie kommer du i en lille gryde og varmer op – det skal lige præcis nå op at koge. Pisk æggene godt sammen med en håndmixer imens.
 • Hæld den varme væske ned til melblandingen under omrøring med en ske – rør det godt sammen.
 • Tilføj nu de piskede æg ad to-tre omgange, og rør/ælt dejen godt sammen ind imellem.
 • Stil til sidst dejen til side, så den kan stå at samle sig og køle lidt af, mens du laver fyldet og rydder køkkenbordet (du skal nemlig have plads til at rulle dej ud lige om lidt 😉 ).

Mens dejen hviler, gør du fyldet klar:

 • Finhak abrikoserne med en skarp kniv – de skal næsten blive til mos. Tilføj evt. vaniljepulveret, mens du hakker til mos – alternativt kan du blande det i abrikosmosen bagefter (kokosolien kommer i øvrigt først på banen lidt senere).

Saml dine tebirkes:

 • Rul først dejen ud mellem to stykker bagepapir – du skal lave en rektangel på ca. 25 x 20 cm. Brug en kniv til at skubbe kanten af dejen i facon, så den får så lige sider som muligt (skær evt. overskydende dej af og flyt over til fx hjørner, der er lidt dej-fattige, og rul så igen).
 • Smelt kokosolien. Smør den smeltede olie ud på dej-firkantens overflade.
 • Fordel derefter de hakkede abrikoser på en bred stribe midt på dejfirkantens lange led:

Fordel abrikosmosen i en bred stribe på den udrullede dej:
Fordel abrikosmosen i en bred stribe på den udrullede dej

 

 • Fold så de to abrikos-fri sider ind over den abrikosfyldte midte: Først den ene side, så den anden (brug papiret som hjælp til folderiet).
 • Drys overfladen med birkes og rul så dejen en sidste gang mellem de to stykker bagepapir: Rul forsigtigt fra den ene korte side til den anden, så dejpølsen først og fremmest bliver længere, og ikke nødvendigvis bredere.
 • Kom bagepapir på en bageplade og skær dejpølsen i 8 snitter, som du forsigtigt flytter over på bagepladen, én for én.

Bag tebirkesene i 20 min. ved 180 grader (varmluft). Derefter skal de have lov til at køle af på en bagerist.

Jeg blev inspireret til dette – ganske vellykkede, hvis jeg selv skal sige det 😀 – tebirkes-eksperiment efter at have leget med Madharmonis fremragende opskrift på glutenfri (men dog ikke PCO-venlige) kanelsnegle.

Posted in Bagværk, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Lines kager - uden mel og sukker, Morgenmad, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Populær, Sojafri, Sødt, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar

13 Comments

 1. Charlotte jørgensen

  Hej Line ? så har jeg i dag prøvet at bage dine tebirkes og hold op hvor er de lækre !!!! Syntes faktisk at de har smagen af tebirkes, det havde jeg ikke troet. Jeg lavede dobb potion og fik 14 – ku simpelthen ikke strække det til 16 ? tak for alle dine lækre og inspirerende opskrifter som passer på mål mm. Dejlig dag til dig og solskinsstråler herfra mig til dig/ Charlotte Nykøbing Falster

  • Line

   Årh, for filan, Charlotte – tusind, tusind tak! Det varmer <3
   Og i lige måde 🙂

 2. Charlotte jørgensen

  Line, hvis du har lyst må du gerne offentliggøre min mails til dig, syntes at du fortjener “roserne” og det må andre gerne se ?☀️?

  • Line

   Tusind tak, Charlotte – dét vil jeg gøre!
   Og endnu engang tak for dine pæne ord <3

 3. Charlotte jørgensen

  Hej Line ? har du nogen opskrifter med polenta majsmel, evt. Tærter eller muffins eller evt. Noget brød. Jeg er på en lille slankekur og tæller kalorier og har brug for noget sundt og lækkert – smiler. Har tabt knapt 3 kg og skal gerne tabe 4 mere, efter jeg kom i overgangs alderen så taber jeg på på mave lår og numse og jeg har altid været så slank og kunnet spise alt, så øv. Dejlig regnvejrsdag til dig. Kh. Charlotte

  • Line

   Åh, lige præcis majs holder jeg mig i reglen fra: Det kan godt være, det er kaloriefattigt, men det påvirker fx blodsukkeret ret kraftigt 🙂

 4. Charlotte K

  Hej Line
  Ved godt opslaget er nogle år gammelt, men jeg vil gerne afprøve de lækre tebirkes. Har lige et spørgsmål til kokosolien: er det den almindelige eller den med neutral smag?
  Mvh/Charlotte

  • Line

   Hæ, hold dig endelig ikke tilbage: Jeg vender såmænd og selv tilbage til de gamle opskrifter i ny og næ 😀

   Du kan bruge begge typer olier. Jeg kan selv bedst lide at bruge den med smag: Olien er lidt sundere, fordi den er blevet behandlet mindre – og så er jeg simpelthen pjattet med den der lidt søde, bløde kokossmag.

   Go’ fornøjelse!

   Mange hilsner,
   Line

 5. Mona H

  Hej line.
  Jeg sidder lige og får sådan lyst til at prøve de her tebirkes. Og hos mig er der ikke langt fra tanke til handling ?
  Er der nogen særlig grund til at du bruger kokosolie i hhv. dejen og fyldet? Kunne det ikke erstattes af en anden (og sundere) olie som fx rapsolie? Jeg tænker at ved fyldet kunne det nok godt erstattes da det skal pensles på og dermed ikke påvirker konsistensen. Men jeg ved ikke med fyldet. Hvad tænker du om det?
  Mvh Mona

  • Line

   Hej Mona!

   Jeg ved godt, at kokosolie fra tid til anden får voldsomt meget skældud i medierne, men det skyldes udelukkende, at det er mættet fedt. Og det er tilsyneladende ikke alle, der har opdaget, at en del nyere studier viser, at mættet fedt slet ikke er så farligt, som vi gik og troede. En lille flok artikler:

   https://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-udmelding-om-maettet-fedt-er-alt-unuanceret
   https://www.berlingske.dk/samfund/hellere-tandsmoer-end-tidselolie
   https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111

   Jeg er selv glad for kokosolie og bruger det, fordi de sundhedseksperter, bl.a. amerikanske Chris Kresser, som jeg følger og lytter til, holder fast i at det er glimrende fedtvalg.

   Med andre ord: Hvis det kun er sundheden, du bekymrer dig om, ville jeg mene, at der ikke var nogen ko på isen ift. at holde fast i kokosolien.

   Hvis det er smagen af kokos, du ikke er fan af, kan du godt prøve at putte noget andet i, men her gætter jeg jo bare, eftersom jeg aldrig har lavet mine tebirkes på andre måder, end det opskriften angiver ?

   I så fald, ja, så kan du nok godt bruge rapsolie til dejen og, tja… jeg ville altså vælge smør til fyldet, for du har brug for et fedtstof, der har noget fasthed. Men smør er jo også udskældt (personligt er jeg sundhedsmæssigt ikke bange for det – vi mennesker har spist rigelige mængder af smør, før hjerte-kar-sygdomme blev en ting – men jeg kan desværre ikke tåle mælkeprodukter, så derfor bruger jeg det ikke selv).

   Held og lykke med bageriet!

   Mange hilsner,
   Line

 6. DL

  Jeg er ganske allergisk overfor kokos og vil høre, om du har en ide til et alternativ til kokosfibermel?
  Mærkeligt nok er det kun kokosflager og mel, altså kødet fra kokos, jeg er allergisk overfor. Kokosolie tåler jeg uden problemer.

  • Line

   Hej DL!

   Der bliver jeg dig svar skyldig: Kokosfibermel har nogle helt særlige egenskaber, som jeg ikke lige kan komme på skulle være til stede i andre meltyper. Du kan jo prøve at bytte ud med en meltype, du bedre tåler og se, hvordan det går – det er såmænd sådan, jeg selv udvikler mine egne opskrifter, så de matcher mine allergier ?

   Venlige hilsner,
   Line

Der er lukket for kommentarer.