Menu Luk

Nytår 2019: Vegetarisk nytårsmenu

Vores nytårsaften 2019 byder på vegetarisk nytårsmenu
Print mig

I år står den på vegetarisk nytårsmenu

Det sker hvert år allerede i oktober, nemlig at jeg begynder at gå at boble over, hvad vi skal have at spise nytårsaften. I år var ingen undtagelse, og eftersom 2019 blev året, hvor jeg for alvor sprang ud som #klimatosse – bl.a. ved at beslutte mig for ikke at flyve mere – blev jeg hurtigt enig med mig selv om, at vores nytårsaften skal være klimavenlig. Derfor står den på vegetarisk nytårsmenu i år.

Herhjemme har vi længe spist mindre kød til fordel for flere grøntsager, men i løbet af 2019 er flere og flere af vores måltider blevet enten vegetariske eller veganske – og jeg forsøger så vidt muligt ikke at spise okse- og lammekød, eftersom de to typer kød belaster klimaet mest.

Men tilbage til nytårsaften og årets nytårsmenu. Som sædvanlig skal vi have tre retter. Nogle af retterne findes allerede som opskrifter på på bloggen – andre får du opskriften på i det nye år.

Bemærk i øvrigt, at vi kun laver mad til to. Jeg synes, nytårsaften er hyggelig, men jeg har aldrig været fan af de dér store, glitrende nytårsfester, der går benhårdt efter at være ‘årets fest’. Der er bestemt ikke noget galt med store fester – de er bare ikke mig. Heldigvis har min bedre halvdel det på præcis samme måde.

Derfor er det altid kun os to, og vi fejrer nytåret derhjemme. Vi forbereder det meste af maden i løbet af dagen d. 31., så vi primært skal hive ting ind og ud af ovn og køleskab i løbet af aftenen. Og så ser vi ellers film – evt. afslutningen på en serie – spiller spil og ser måske også lidt billeder fra årets rejser (i år var vi fx rundt i England – med tog, selvfølglig). Det er en piv-hyggelig aften, er det!

Men det var den vegetariske nytårsmenu, vi kom fra:

FORRET:
Aubergine-rilette med æg og solskins-snask rørt på mandelsmør.

HOVEDRET:
Ovnbagte, fyldte peberfrugter, inspireret af den falske kødsovs og med veganer-ost på toppen (for os, der ikke tåler mælkeprodukter). Brændte broccoli og hummus som tilbehør. Den falske kødsovs får du også opskrift på i 2020

DESSERT:
Mokkakage med blåbær.

KLOKKEN 12:
Jeg plejer at bage Kransekrumpel til os til klokken 12, men i år vil jeg forsøge at lave en lidt sundere udgave af den klassiske kransekage, bl.a. ved at lave denne her sukkerfrie marcipan fra Sydhavnsmor.

Flere nytårsmenuer

Jeg har flere nytårsmenuer på bloggen, så du får lige overblikket her:

Nytårsmenu 2018: Bruchetta / Torsk med rodfrugtcreme og bønne-fritter / Snydepelsens svampede chokoladekage / Kransekrumpel

Nytårsmenu 2017: Laks og japansk radisesalat / Lam med tomatsovs og sweet potato fries / Rustik krydderkage / kransekrumpel

Nytårsmenu 2016: Champignonsuppe / Lam med broccoli og squash-hummus / Falsk chokoladekage / Æggefri krumpel

Nytårsmenu 2012: Fiskesalat / Kylling med rodfritter og cremet kokossovs / Djævelsk Kokos-kakao-kage / Kransekrumpel

Posted in Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Plantebaseret kost, Sojafri, Vegetar