Menu Luk

PCO-kosten justeret: Anmeldelse af ‘Diabeteskuren’ – og lidt om egne fedt-erfaringer

'Diabeteskuren' kan også bruges af PCO-kvinder og byder på nogle skønne justeringer af retningslinjerne for PCO-venlig kost
Print mig

Ny bog rettet mod diabetikere kan også bruges af kvinder med PCO. Jeg har set nærmere på ‘Diabeteskuren’ med den skønne undertitel: “Spis dig rask”.

Sponsoreret indlæg – læs mere om den slags nedenfor* eller i min reklamepolitik

Forfatterne
Er du ligesom mig en kvinde med PCO, der ved, at kosten kan være en vigtig brik i at få kroppen tilbage i balance, så kender du sikkert også Majbritt L. Engells navn:

Hun har nemlig kostklinikken Frk. Skrump og var i 2009 med til at udgive PCO-bogen ‘Spis dig i balance’. En bog, der i det sidste års tid har været undertegnedes personlige kostbibel.

Nu har Majbritt sammen med kollegaen Alice Apel Hartvig udgivet ‘Diabeteskuren’, der også kan bruges af PCO-kvinder. Jeg har kigget nærmere på den og giver dig her mine umiddelbare tanker – set gennem PCO-briller.

Teorien og de gode råd
Den første halvdel af bogen er et teoriafsnit, der på ganske fin vis introducerer til kost og livsstil – og også forklarer, hvad meningen med galskaben er, fx sammenhængen mellem kost, insulin og blodsukker. Afsnittet indeholder også et væld af tips og bl.a. en indkøbsliste, som altså alt sammen kan inspirere til, hvordan man kommer i gang med en diabetes-/PCO-venlig hverdag.

Jeg har svært ved at vurdere, om afsnittet er praktisk anvendeligt – af den simple årsag, at jeg allerede følger mange af rådene selv – men det virker nu ganske fornuftigt. Dog synes jeg, at deres begreber ‘fibergrønt’ og ‘fiberstivelse’ er lidt svære at forstå og huske betydningen af – også selvom de flere steder forklarer, hvad de mener med dem.

Til gengæld elsker jeg det faktum, at de fremhæver moderat motion i stedet for fx marathonløb, og at de har fokus på stresshåndtering. Dermed bliver det primære budskab, at det først og fremmest er vigtigt at få rørt sig og at have det godt i egen krop.

Jeg har selv haft stor glæde af at vælge spinningtimer fra og i stedet lægge vægt på styrketræning, et ugentligt – men kort! – intervaltræningspas, alt sammen krydret med dét, jeg kalder ‘tvungen langsomhed’, fx yoga og lange gåture.

VIGTIGT: Retningslinjerne for PCO-venlig kost justeret
Jeg har som nævnt selv sværget til ‘Spis dig i balance’-bogen, når jeg har skulle sikre mig, at min kost var PCO-venlig. Men balance-bogen har mere end 5 år på bagen, og der er er sket nogle – skønne – justeringer af anbefalingerne, som ‘Diabetskuren’ her afspejler.

I første omgang var jeg ganske vist komplet forvirret og endte med at skrive til Majbritt L. Engell selv, som var så sød at uddybe:

For det første er kolde kartofler ok. Jeg gik ellers og troede, at kartofler over én kam var no go, hvis man vil tackle sin PCO. Majbritt forklarer, at begrænsede mængder kolde kartofler faktisk kan gå an. Så her er godt nyt for dem, der har savnet smagen af kartoffelsalat.

De samme restriktioner troede jeg gjaldt for varmebehandlede gulerødder, samt græskar og de fleste rodfrugter (rå som varmebehandlede) – eller at rodfrugter i det mindste skulle holdes til et begrænset indtag og kun engang imellem. Men Majbritt fortæller, at den teori er begravet:

– Der er sket meget på forskningsområdet siden, og derfor har vi lavet det med rodfrugterne om, så alle må spise rodfrugter kolde og varme.

Man skal dog huske at spise sine rodfrugter sammen med protein og/eller fedt (nuj, jeg skal snart have mig en omgang rod-fritter eller knold og rod i ovn, skal jeg).

Grovvalsede havregryn og fuldkornsbrød er også på ok-listen i ‘Diabeteskuren’. Jeg har ellers læst ‘Spis dig i balance’ sådan, at både havre og hvede (fuldkorn eller ej) er på nej-listen for PCO-kvinder, men også her har man justeret. Man må dog ikke spise for meget af det, så ligesom med de kolde kartofler er det noget med at beherske sig.

Opskrifterne
Opskrifterne virker lækre og indbydende og er som udgangspunkt lavet af den samme grundbase af fødevarer, hvoraf langt de fleste kan fås i almindelige supermarkeder. Den slags kan jeg lide!

Jeg har selv nået at lave tre af opskrifterne: Spinathummus, Broccolisalat med hytteost og spinathummus og Chili con carne med rodfrugter. Alle tre smagte fremragende (omend chilien blev lidt våd – jeg tror, jeg klemmer vandet af rødbederne næste gang), og det er næppe de sidste af bogens opskrifter, jeg kaster mig over.

Til gengæld bliver jeg – og det er måske bare mig, der er über-lavpraktisk indrettet – lidt irriteret over, at så mange af opskrifterne kun er til op til 2 personer: Jeg synes, det er sjovt at lave mad, javel, men jeg er også doven nok til at være fan af store portioner. Så er der nemlig også til i morgen (og er man en familie er der rent faktisk mad til alle!).

Det samme gælder mængdeangivelserne, der fx kan lyde på ‘150 g broccoli’ og ‘200 g gulerod’. I sammensætningen af mine egne opskrifter tilstræber jeg altid, at bruge det hele – i hvert fald af de ingredienser, der ikke kan holde sig så længe: Hele broccolihovedet, alle cherrytomaterne i bakken, hele dåsen med tomatpuré. For jeg ved godt, hvad der sker med det halve broccolihovede, når jeg lægger det tilbage i køleskabet …

Om fordelene ved – endnu mere – fedt
Det er decideret vidunderligt, at der med bogen her endnu engang bliver sparket til den generelle fedt-forskrækkelse: At det snarere er kulhydraterne, man skal passe på, når vi taler livsstilssygdomme, end mængden af fedt. Fedt mætter, det påvirker ikke blodsukkeret – og så har fedt det med at få mad til at smage vidunderligt.

‘Diabeteskuren’ holder sig – af indlysende årsager – til de ‘officielle’ anbefalinger for PCO-venlig kost, hvor kaloriefordelingen mellem kulhydrat, fedt og protein ligger på 3/3/3. Det er en fordeling, jeg selv skubber til – også i mine opskrifter – på bekostning af kulhydraterne og til fordel for fedtet.

Ligesom mange andre PCO-kvinder har jeg nemlig rigtig gode erfaringer med at spise LCHF – faktisk har jeg det allerbedst, når jeg ligefrem går striks LCHF, dvs. skruer langt ned for kulhydraterne og ekstra op for fedtet.

Men dét er selvfølgelig min krop: Jeg ved, at nogle oplever ubehag ved at skrue så langt ned for kulhydraterne, men har du PCO, og oplever du som undertegnede at reagere kraftigt på selv mindre mængder kulhydrater (hjertebanken og uro i kroppen fx), så vil jeg opfordre dig til at prøve det af i nogle uger Måske kan det også gøre gode ting for dig.

Og, nåhja, skulle du have lyst til at prøve kræfter med mine PCO-venlige og LCHF-inspirerede tips og opskrifter, så kan jeg jo kun anbefale min egen digitale kogebog, ‘PCO-venlige opskrifter – din genvej til nem og naturlig hverdagsmad’: Den koster kun 34,95 kr. og kan købes lige her.

‘Diabeteskuren’ er bestemt ikke et tosset valg, hvis du vil have inspiration til en PCO-venlig hverdag – og, ikke mindst, hvis du vil opdateres på retningslinjerne for PCO-venlig kost.

* Indlægget er sponsoreret af Gads forlag og Frk. Skrump: Dét betyder i praksis, at de har tilbudt mig bogen gratis, mod at jeg anmeldte den på bloggen. Bogen indeholder ny viden om PCOS, som jeg synes er vigtig at få ud til så mange som muligt. Derfor sagde jeg ja til aftalen. Jeg har tilstræbt at være så neutral og ærlig som muligt i min anmeldelse.

Posted in Bog, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.