
Du gavner både dig selv og klimaet, hvis du spiser en plantebaseret kost. Af en eller anden grund har mange danskere det svært med grøntsager, men retter baseret på grøntsager kan være både lækre og mættende.
Plantebaseret kost er klimavenlig mad
Her på bloggen betyder ‘plantebaseret kost’ ikke nødvendigvis, at opskrifterne er helt uden kød. Nogle er ganske vist helt vegetariske eller veganske – andre har ‘bare’ mindre kød til fordel for mange flere grøntsager. Er der kød i opskriften, er det enten fisk eller kalkun/kylling/svin, eftersom kød fra disse dyr har et mindre CO2-aftryk end koen og lammet.
Oversigten her giver dig god bunke plantebaserede og klimavenlige opskrifter til både morgenmad, frokost, aftensmad – og selvfølgelig en omgang salat. Der er også både tilbehør og snask til dig. Ligesom alle mine andre opskrifter er det hele hverdagsmad, der er nem at lave, og som smager godt.
Alle opskrifterne er desuden glutenfri og uden mælkeprodukter.
PS Det er jo ikke kun klimaet, der har godt af, at du spiser flere grøntsager. Det har din krop også, og det kan du læse mere om i dette blog-indlæg, der blandt andet handler om din oldemor. Indlægget er et uddrag af min bog, ‘Livsmedicin’, der er en hjælp til livsstilsændringer. Tilhører du en af de føromtalte danskere, der på trods af god vilje simpelthen ikke kan få klemt mere grønt ind i hverdagen, så er bogen måske noget for dig. Jeg har selv haft det svært med grøntsager – for at sige det mildt – men nu går det strygende. I bogen ‘Livsmedicin’ fortæller jeg, hvordan jeg lykkedes med kostændringen.
Genvejs-links til oversigten:
Morgenmad | Frokost | Aftensmad | Salat | Tilbehør | Dip, sovs og snask | Hvorfor er der ikke nogen kager?
Opskrifter til klimavenlig mad med masser af grøntsager
Morgenmad
- Avokado-yoghurt med kakao og lakrids – laktosefri
- Avokado-yoghurt med vanilje – nem vegansk yoghurt
- Hjemmelavet müsli – nem og glutenfri
Frokost
- Bruchetta på glutenfrit brød – med et twist
- Buddha Bowl – a.k.a. Lines grove frokostsalat eller ‘alle dagens grøntsager på én gang’
- Hurtig mad: Varm pande-salat med avokado
- Pandekage-omelet med spinat
Aftensmad
- Aubergine-burgere med røget hellefisk – den perfekte forret
- Aubergine-rilette – nem vegetar-forret
- Carbonara sin formaggio – Oste- og glutenfri
- Carne con coffee – nem og krydret kødsovs (med mindre kød)
- Champignonsuppe: Sund på den frække måde
- Chili sin Carne
- Cremet rødbedesuppe med knas – Vegansk og glutenfri
- Cremet-krydret grøntsagsgryde – PCO-venlig og fri for både mælkeprodukter og gluten
- Den falske kødsovs – krydret, vegansk kødsovs
- Dhal – Nem vegetarmad, der smager piv-godt
- Fyldte peberfrugter uden kød
- Glutenfri lowcarb pizza – med masser af pizza-feeling (mælke-/laktosefri)
- Græskar-kasserolle
- Indisk vegetargryde
- Kikærter i karry – vegetarisk karryret
- Kødsovs med kål-spaghetti og mindre kød
- Nemt og hurtigt: Krydret sommer-kødsovs med mindre kød
- Ovnbagte krydderdeller – glutenfri, klimavenlige frikadeller med grøntsager
- Portobello-bøffer – på den nemme og veganske måde
- Rustik ratatouille
- Simrende chili sin carne – chili con carne uden kød
Salat
- ‘Broccoli møder Asien’-salat – nem og spændende salat
- Aubergine-salat med hvidløg, timian og cherrytomater
- Coleslaw – sukkerfri og uden mælkeprodukter
- Efterårssalat – Nem og tilpas snasket salat
- Falsk kimchi – god for maven
- Grill-salat – fyldig salat med squash, aubergine og tomat
- Grøn salat med bid i
- Japansk radisesalat
- Lime-marinerede broccoli – eller bare: Broccoli-salat
- Lines twistede agurkesalat
- Lun tomat-spinat med hvidløg og peberfrugt
- Simpel græskarsalat
- Solskinssalat – PCO-venlig og laktosefri sommer-salat
- Vintersalat – Grov salat med bagte grøntsager
Tilbehør
- Blomkålsris
- Bønnefritter – friske bønner på den sprøde måde
- Brændte broccoli – piv-lækkert tilbehør til aftensmad
- Brunkål 2.0 – Fræk og sukkerfri
- Fadbagt blomkål: Lowcarb-konkurrent til dine flødekartofler
- Grønkålschips – sunde og uimodståelige snacks
- Honningbagte rodfrugter og græskar
- Hvid grøntsagsmos
- Hvidløgsbagt blomkål
- Knold og rod i ovn
- Ovnbagt blomkålsris
- Ovnbagt kål-‘pasta’
- Ovnbagte selleristrimler – piv-frækt alternativ til pasta, glutenfrit forstås
- Rodfritter
- Rodfrugter i ovn – nemt og lækkert tilbehør
- Rösti-fad med selleri og andre frække ting – glutenfrit
- Rustikke blomkålsris – den hurtige og nemme vej til dit lowcarb-tilbehør
- Stenaldermos – lowcarb udgave af kartoffelmosen
- Sweet Potato Fries – det sunde alternativ til dine pomfritter
- Vintermos med græskar, rodfrugter og hvidløg
Dip, sovs og snask
- Anders’ hummus
- Auberginecreme – bagt aubergine på den frække måde
- Baba ganoush – oh, verdens skønneste aubergine-dip!
- Blomkåls-hummus – Ultra-lowcarb udgave af den lækre dip
- Chunky tomatsovs á la Anders
- Cremet kokossovs med porrer
- Cremet tomatsovs – mælkefri og snasket på den helt rigtige måde
- Grøn pesto – laktosefri og uden nødder
- Hjemmelavet ketchup – nem og sukkerfri
- Kokossovs for dummies – mælkefri, glutenfri og piv-nem at lave
- Rødbede-hummus – Temmelig farverig dip, der bare smager
- Snydesovs med kokos og estragon
- Solskins-snask – cremet dip/dressing helt uden mælkeprodukter
- Tomatpesto – PCO-venlig, vegansk og uden nødder
- Verdens bedste – og nemmeste! – guacamole (laktosefri)
Hvorfor er der ikke nogen kager?
Oh, jamen, jeg har masser af kager! Inklusive nogle, der er både glutenfri, og som passer fint til en plantebaseret kost. Du kan finde dem alle sammen lige her:
Velbekomme!