Menu Luk

Simrende chili sin carne – på den nemme måde

En omgang chili er vist stadig på sin plads at varme sig på - mens vi venter på foråret ...
Print mig

Aha, så lærte man dét om chili-retten!

Jeg forsøger at nedsætte husstandens klima-aftryk en smule ved én gang om ugen at lave mad uden kød. Af en eller anden grund gav dén ambition mig lyst til at lave sådan en rigtig, original – men altså kødløs – gryde med chili. I min komplette uvidenhed tænkte jeg ‘chili = mexicansk’, hvorfor jeg fluks skrev til min tidligere kollega, Jonas, der både er madøre OG gift med en mexicaner. En oplagt hjælp, tænkte jeg!

En hjælp var han – men måske på en anden måde, end jeg regnede med: Han startede nemlig med at fortælle mig, at chili con carne slet ikke er mexicansk, men amerikansk! Aha, det forklarer jo, hvorfor jeg kun kunne finde ‘originale’ opskrifter fra … ta-daaa: Texas, da jeg søgte på Det Store Internet! Det forklarer også, hvorfor jeg hurtigt faldt over en texansk chili-forening, der deler deres bedste chili-opskrifter lige her.

Nåh, Jonas er en rar mand, så han var ikke bleg for at levere gode råd til en chili alligevel, uagtet at den altså ikke har noget som helst med Mexico at gøre. Han var især leveringsdygtig i gode råd til chilierne og anbefaler fx Ancho- eller Chipotle-chilien. Desuden fortæller han, at man kan “købe tørrede chillier af de rigtig gode varianter i både Irma og Meny”.

Udover Jonas’ råd har jeg – med min nyerhvervede viden om, hvad original chili er – kigget på amerikanske opskrifter, fx denne her veganske chili, og jeg har sågar haft næsen forbi Wikipedias side om chili con carne.

👇 Og nu til sagen: Chili-opskriften!

4 personer

Ingredienser
100 g tørrede sorte bønner
1 chilipeber * – du vælger selv styrke, m’kay
2 løg
2 fed hvidløg
1 squash
500 g søde kartofler
2 tsk spidskommen
1 tsk groft salt
200 g tomater
140 g tomatpuré
1 dl kokosmælk
Saft af ¼ citron
200 g champignon
400 g grønne bønner
2 peberfrugter
1 tsk honning
Kokosolie til at stege i

* Se tips til valg og køb af chili i den indledende tekst ovenfor.

Forberedelse, dagen før:

Sæt de sorte bønner i blød. Det er noget med at smide bønnerne i en skål og hælde koldt vand på dem, til du er helt sikker på, at de er dækket. Derefter tilføjer du lige 3-5 dl mere, dækker skålen til og sætter den til side. Easy-peasy.

På dagen, hvor du laver din chili:

  • Start med at hælde vandet fra bønnerne og skylle dem et par gange. Lad dem stå at dryppe af i et dørslag.
  • Finhak nu chilien (og lad være med at klø dig øjet bagefter, ik’?). Hak løgene groft og skær hvidløget i tynde skiver. Riv squashen groft og skær til sidst de søde kartofler i mindre tern.
  • Svits chili, løg og hvidløg på bunden af en sautepande og i en stor klat kokosolie. Giv det et par minutter, mens du går i gang med at skære tomaterne i tern.
  • Tilføj så squash og søde kartofler i sautepanden – sammen med salt og spidskommen. Lad hele molevitten svitse videre i ca. 5 minutter.
  • Nu skruer du lidt ned – lidt under middelvarme, vil jeg gætte på – og kommer sorte bønner, tomater, puré, kokosmælk og citronsaft med i gryden.
  • Læg låg på og lad det hele boble i 30 minutter, mens du skærer champignon i skiver, de grønne bønner i mindre stykker á 2-3 cm og peberfrugterne i tern. Rør i chilien engang imellem.
  • Når chilien har boblet den halve time, tilføjer du champignon, grønne bønner og peberfrugt og lader det hele boble videre i 5 minutter mere uden låg – skru op til lidt over middelvarme – mens du smager til.

Servér gerne med cremefraiche eller kokosmælk til – og måske nogle skiver kokosbrød og en portion guacamole.

Posted in Aftensmad, Glutenfri, Laktosefri / Mad uden mælk, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Sojafri, Stenalderkost / Paleo / LCHF, Vegetar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vis mig, at du ikke er en spam-robot ved at løse regnestykket her - tak :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.