Menu Luk

Skipper Skræk-gryde – Verdens bedste gryderet

Skipper Skræk-gryden er krydret og cremet på den helt rigtige måde - og indeholder selvfølgelig spinat! Det er nu det første, der gør den til verdens bedste gryderet ifølge mig.
Print mig

‘Verdens bedste gryderet’, virkelig?

Okay, jeg indrømmer, at det er noget af en påstand at kalde noget for ‘verdens bedste gryderet’, men denne gryderet er og bliver en af mine personlige favoritter. Den har det hele i form af varme, knas og cremet sovs – og så er den vidunderligt krydret uden at være for stærk.

Fun fact om Skipper Skræk-gryden: Den startede egentligt som et forsøg på at lave en ostefri udgave af Madbandittens Cheeseburger-suppe, men endte med at blive en gryderet helt for sig. Ah, well … det kan godt være, at det ikke er suppe, og at det ikke smager af cheeseburger, men det holder nu RET godt alligevel, hvis du spørger mig.

Er du vild med gryderetter, kan jeg nu også anbefale dem her: Kylling i grøn, grøn karry, Squash alla carbonara og den ultra-nemme Rejegryde med tomat og hvidløg.

4 personer

Ingredienser

1 løg
2 fed hvidløg
200 g champignon
800 g hvidkål (et helt lille hoved)
100 g chorizo*
400 g hakket kød
2 tsk spidskommen
2 tsk sød paprika
1 tsk røget paprika
¼ tsk cayennepeber
300 g frossen, helbladet spinat
140 g tomatpuré
1 spsk dijonsennep
1 bouillon-terning* el. 1 spsk fond
1 ds kokosmælk (4 dl)
Saften af ¼-½ citron
1 tsk honning (eller lakridsrodspulver for en sukkerfri/PCO-venlig version)
Masser af salt og peber

* Pas på både chorizoen og bouillonen, hvis du har problemer med gluten: Skidtet gemmer sig nogen gange her.

Klimavenlig version

Skift det hakkede kød ud med 250 g røde linser, hvis du vil gøre din Skipper Skræk-gryde mere klimavenlig. Kog linserne separat i ½ L vand i 20 min. og lad dem evt. stå og trække lidt, inden du vender dem i gryden 5-10 min. inden servering.

Okay, hvordan laver jeg så verdens bedste gryderet?

  • Skær løget i tynde både, hvidløget i tynde skiver, champignonerne i helt almindelige skiver og skær hvidkålen i tynde strimler. Chorizoen skærer du i mindre tern.
  • Start med at stege chorizoen på bunden af en stor gryde. Når den er blevet gylden og har afgivet rigeligt fedt, tager du stykkerne op af gryden og lader dem dryppe af på en tallerken, som du har placeret noget køkkenrulle på.
  • Kom så løg og hvidløget op i gryden, så du kan svitse dem i et par minutter i det fedt, chorizoen har afgivet. Derefter tilføjer du champignonerne, som skal svitse lidt længere: De skal blive brune og afgive en del af deres vand.
  • Nu er det kødets tur: Brun det sammen med champignon, løg og hvidløg – og tilføj også spidskommen, sød og røget paprika og cayennepeber, salt og peber.
  • Tilføj til sidst den stegte chorizo, hvidkålen, spinaten, tomatpuré, bouillon, kokosmælk, dijonsennep, citronsaft og honning. Vend det hele godt rundt og lad det derefter stå at simre under låg i ca. 10. min., mens du jævnligt rører og smager til med salt, peber og hvad du ellers måtte synes, at den mangler.
Posted in Aftensmad, Glutenfri, Kød, Laktosefri / Mad uden mælk, Line anbefaler, Nøddefri, Opskrift, PCO-venlig kost / Insulinsænkende kost, Populær, Sojafri, Stenalderkost / Paleo / LCHF