Menu Luk

Åh! Jeg troede bare, det var fordi, jeg er introvert …

Åh, jeg troede bare, det var fordi, jeg er introvert

Det hænder, at jeg tænker, at jeg er en små-autistisk, introvert og sær snegl med meget – meget! – mærkelige behov. Lige indtil jeg fik talt stress, koncentrationsbesvær og søvnproblemer med en erklæret ekstrovert. For ikke alle udfordringer hænger sammen med, at jeg er introvert.

Til kamp for en bedre verden – sådan cirka

Jeg prøver at være så åben som muligt omkring at jeg er introvert, for jeg bilder mig ind, at åbenhed er vejen frem – for mig selv og for alle andre. For mig selv har det den fordel, at det hele bliver lidt lettere, når jeg italesætter mine ‘sære’ behov. For andre bliver det – forhåbenligt – nemmere at forstå mine og andres introverte særheder.

Og så er der også lige den dér altruistiske årsag. Nemlig at være en del af bølgen, der taler om introverte behov og fordelene ved at gøre plads til det introverte. For jo flere vi er, der taler om det, des mere kan  verden vågne op og få en bedre balance mellem det ekstroverte og det introverte. For her har især den vestlige verden en alvorlig slagside, skulle jeg mene.

I følge mig burde alle være tvangsindlagt til at se denne TED-Talk med skønne Susan Cain:
Susan Cains TED-talk om ‘the power of introverts’ >

Også du, min ekstroverte ven?

Så nu kender du altså årsagen til, at jeg render rundt og fabler om styrken ved det introverte. Men selvom jeg har det her håb om, at vi kan normalisere det introverte, så tager jeg ofte mig selv i at tænke, at “det jo bare er mig, der er mærkelig og alt for let lader mig påvirke af støj og forstyrrelser.”

Derfor bliver jeg igen og igen overrasket, når andre mennesker sukker lige så tungt og opgivende som mig og udbryder: “Åh, hvor jeg kender det.” Selv ekstroverte* reagerer til tider sådan! Nogle af dem har tilmed fortalt mig om koncentrationsbesvær og søvnproblemer, der i mistænkelig grad minder om mine egne problemer.

* Ekstroverte: I ved, de der underlige mennesker, der er herregode til small talk og rent faktisk synes, det er fedt at møde nye mennesker.

Jeg er introvert – og jeg er stolt!

I min navlepillende introvert-hed glemmer jeg simpelthen, at det meste af den vestlige befolkning render rundt og er piv-stressede. Vi går til mindfulness-kurser og livsbalance-coaches og pileflet, som gjaldt det livet (og det gør det måske også).

Og så er vi tilbage, hvor vi startede: Nemlig ved det altruistiske håb om at kunne bidrage til en bedre balance mellem det introverte og det ekstroverte. For så vidt jeg kan se, er det lige præcis dét, der mangler: Mere ro, mere fordybelse, mere eftertanke – som en modvægt til alle de hektiske interaktioner, som det moderne liv består af.

Så vær med til at sprede det glade budskab: Dyrk introversionen – den kan noget! Vi har alle sammen brug for den. Også du, min ekstroverte ven.

Andre introverte erkendelser

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Fred og ro, Introvert, Revolution, Stress

Læs videre: