Menu Luk

Hvis jeg dog bare havde tid til at læse bøger …

Hvis jeg bare havde tid til at læse bøger

Vil du også gerne have mere tid? Så skulle du måske bruge mindre tid på sociale medier. Lettere sagt end gjort, siger du? Oh, dét ved jeg! Men jeg har nu fundet et par tricks, der kan noget. Så nu har jeg tid til at læse bøger!

Ahmen, dét er da spændende!

På et tidspunkt gik jeg og sukkede højlydt over, at jeg aldrig havde tid til at læse bøger. Så begyndte jeg at have et halvt øje på mig selv, når jeg lå der på sofaen om aftenen og splattede. Og konstaterede, at det måske ikke var så meget et spørgsmål om tid, men mere om prioritering. Jeg mener, hvor vigtigt er det helt præcist at se det næste afsnit af Luksusfælden eller De Unge Mødre? Ikke så vigtigt, måske. Så jeg begyndte at slukke for flimmeren.

I stedet begyndte jeg at læse bøger – en hel masse bøger – og jeg levede lykkeligt til mine dages ende! Nej, det var pudsigt nok ikke dét, der skete. Jeg begyndte ganske vist at læse lidt oftere, men på en eller anden måde rykkede det stadig ikke voldsomt, syntes jeg. Så jeg smed endnu engang et halvt øje på mig selv for at finde ud af, hvad jeg ellers fordrev tiden med hjemme på sofaen.

Og … æh, vi ved jo alle sammen godt, at de dér e-mails og sociale medier er dragende, ik’? Men ved du også, hvor meget de drager – og stjæler din tid? De stjal i hvert fald uhyggeligt meget af min tid. Og jeg praler ellers af at være et yderst disciplineret menneske.

At jedi-mindtrick’e sig selv

I første omgang forsøgte jeg at lave et jedi-mindtrick på mig selv: Jeg samlede alle ikoner for sociale medier i én boks/bogmærke-mappe (hvilket iPad’en drog en ret sær konklusion om), og jeg placerede resolut boksen på side to på mobil og tablet, så jeg ikke bare skulle åbne boksen, men ligefrem bladre for at komme til ikonerne.

Tanken var, at når jeg ikke kunne se ikonerne, så ville de heller ikke lokke mig, hver gang jeg åbner en elektronisk dims. Og ikonerne lokker faktisk ikke længere, så det virker! Til dels …

Problemet er, at jeg jo godt ved, at indgangene til mails og sociale medier er der! Og at jeg har lyst til at tjekke mails og sociale medier. Hele tiden. Så dét gør jeg. Det er med andre ord imponerende, så hurtigt  jeg har lært mig selv at navigere uden om egne fartbump. Jeg bliver ganske vist ikke fristet helt så tit som før, men jeg overspringshandler alligevel alt, alt for tit ved at rode rundt på fx Facebook eller Instagram.

20 min. til tjek – og resten af tiden til at læse bøger

I min nyligt overståede sommerferie forsøgte jeg mig derfor med en ny rutine: 20 minutter – og ikke et sekund længere – til tjek af nyhedsbreve og sociale medier hver morgen (jeg er sådan en, der godt kan lide at have tid til den slags om morgenen, men andre tidspunkter kan sikkert fungere lige så glimrende for dig).

De begrænsede 20 minutter betyder, at jeg bliver nødt til at prioritere, hvad jeg lader mig opsluge af, dvs. at kattevideoer ikke bliver set og at større ting, som jeg rent faktisk gerne vil dykke ned i, ryger i Pocket til fordybelse uden for de 20 minutter.

Efter de 20 minutter forsøger jeg at holde snitterne fra både mails og sociale medier resten af dagen ved hjælp af den mentale note: “Dét kan jeg jo tjekke i morgen.” Private mails håndterer jeg som oftest om aftenen – hvor jeg så omvendt forsøger at holde mig fra mærkaten ‘Nyhedsbreve’.

Og nej, det lykkes mig på ingen måde at holde mig helt væk i løbet af dagen, men det er blevet markant nemmere for mig at modstå fristelsen til lige at tjekke. Resultatet er, at jeg nu bruger mærkbart mindre tid på at fortabe mig i ligegyldige medietjeks.

Så nu har jeg rent faktisk tid til at læse bøger.

Flere tips og tricks til at tackle moderne forstyrrelser

Mine 20 morgen-minutter er i øvrigt inspireret af de to gange 10 minutter, dedikeret til nyhedstjek, som Mark Sisson beskriver i sin ganske fine og inspirerende bog, The Primal Connection.

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Fred og ro, Personlig produktivitet, Prioritering, Stress, Time Management, Trivsel

Læs videre: