Et sted mellem True Detective og et intensivt coaching-kursus fandt jeg en lille, men vigtig pointe. Den kan gøre vores verden til et bedre sted at være. Ja, det er lidt noget hippie-ævl om nysgerrighed, åbenhed og den slags. Men det virker!
Dét siger du ikke?!
Hvis du har set første sæson af True Detective, husker du måske scenen, hvor Rust Cohle (aka. Matthew McConaughey) piv-stiv dukker op til familiemiddag hos Marty Hart (aka. Woody Harrelson). I så fald ved du også, at Rust indtil da primært har gjort det som indelukket og exceptionelt sortseende politimand, der driver den gode Marty til vanvid med sin asociale opførsel. Vores nysgerrighed er højst sandsynligt pirret. Martys er tydeligvis ikke.
I scenen er Marty faktisk i fuld gang med at forsøge at sende Rust hjem igen i håbet om at gøre det pinlige optrin så kort som muligt. Han skal dog ikke vende ryggen til i meget mere end 2 sekunder, før hans kone interesseret og nysgerrigt spørger ind til Rusts egen familiehistorie. Og får et svar.
Det viser sig selvfølgelig, at der er en forklaring på Rusts sortseende og anti-sociale opførsel, og resultatet af samtalen er, at Rust får hanket nok op i sig selv og sin brandert, til at han rent faktisk bliver i stand til at gennemføre familiemiddagen – til Martys store ærgrelse.
Hvad det var, der gjorde forskellen?
Åh, såmænd bare dét faktum, at hvor Marty har haft travlt med at (for)dømme sin kollega, blev hans egen kones nysgerrighed vækket. Derfor stillede hun et oprigtigt interesseret spørgsmål.
Perfekt i din egen verden
Dét fik mig til at tænke på Perfektionshypotesen, som jeg blev præsenteret for på et intensivt coachingkursus, jeg deltog i for nylig. Perfektionshypotesen går ud på, at den enkeltes adfærd er perfekt set ud fra hans eller hendes opfattelse af, hvordan verden hænger sammen.
Tanken er, at vi hver især har ét billede af verden, som for os ER vores virkelighed – i netop dette øjeblik og med den baggrund og den forhistorie, vi har. Den virkelighed navigerer vi naturligvis navigerer efter. Det giver mening for os. Selvom det måske ikke giver mening for den person, det står lige ved siden af dig.
For den anden person kan det samme øjeblik have en helt anderledes virkelighed, fordi vedkommende oplever det ud fra sit eget perspektiv og sin egen forhistorie. Netop derfor kan din adfærd i situationen komme til at virke decideret bizar på andre.
Find din nysgerrighed
Vi skal lære at finde vores nysgerrighed, skal vi. Vi skal tage os tiden og energien til at prøve at forstå, HVORFOR adfærden giver mening for lige netop dét menneske, vi står over for.
Vi er tit så fandens hurtige til at vurdere og dømme andre ud fra, hvordan vi selv mener, verden er skruet sammen. Vi har vores farvede briller på, der gør verden introvert eller ekstrovert, højreorienteret eller venstreorienteret, religiøs eller ateistisk. Men det ene er ikke bedre eller mere rigtigt end det andet.
Når alt kommer til alt, består verden blot af en masse individer, der på hver deres måde forsøger at gøre det rigtige. Ikke forstået sådan, at det ‘rigtige’ er en idealistisk rigtighed. Vi taler snarere om en egoistisk rigtighed, fordi den som sagt tager udgangspunkt i den enkeltes verdensbillede, værdier og personlige behov.
Du er med andre ord klog i din verden. Andre mennesker er kloge i deres verden. Og ingen af jer har fundet sandheden. Det eneste, vi har fundet, er vores egen sandhed, som den fungerer for os, lige nu og i dette øjeblik. I morgen kan det se anderledes ud, fordi du lærte noget i dag. Måske fordi du kom for skade at finde din nysgerrighed og lytte åbent til et andet menneske.