Menu Luk

5 tips til at undslippe forstyrrelser og øge dit fokus på jobbet

De fleste af os kan med fordel indføre mere fokus på jobbet. Med enkle tricks kan du overvinde teknologiens distraktioner og få fred og ro til at løse dine opgaver godt - måske ligefrem få gode ideer.

Du kan nemt fokusere i 47 sekunder

Du ved det godt. Hvis du skal rykke på en opgave, så skal du fokusere på den i længere tid. “Men hvem pokker har mere end 5 minutter med fuldt fokus på jobbet i dag?” spørger du måske frustreret.

Ikke så mange, desværre.

Vi multitasker på livet løs. Teknologien ikke bare tillader det. Den inviterer til det. 

Notifikationerne plopper lystigt løs. Verden ligger åben for vores internet-fødder og gør alting muligt. Vi kan altid ‘lige’ gøre noget, der er lidt sjovere. 

Samtidig er vi blevet så vant til at modtage nye input, at vi ikke kan koncentrere os i mere end 47 sekunder.

Det er et problem, fordi vores arbejdsopgaver bliver mere og mere komplekse, og netop kræver, at vi giver dem fuldt fokus i længere tid. 

5 tips til mere fokus på jobbet

Så hvad gør du, hvis du har forstået, at fokus er vigtigt og derfor gerne vil have mere fokus på jobbet? 

Du stjæler et af mine tips her:

☝️ Slå alle notifikationer fra på computer og telefon, bortset fra indkommende opkald. Giv det en uge. Derefter kan du slå de notifikationer til igen, som du ikke kun har savnet, men ligefrem manglet.

☝️ Læg så vidt muligt dine møder i klumper, fx om eftermiddagen. Husk dog korte pauser imellem, så du kan nå at trække vejret – og at tisse.

☝️ Indsæt en aftale med dig selv i kalenderen om, hvornår du løser en specifik opgave. Dette er ikke at forveksle med at booke generel fokustid. Det er din forpligtelse på, hvornår du løser en specifik opgave.

☝️ Luk de programmer, du ikke skal bruge til din aktuelle opgave. Det gælder især mail og chat. Selvom du har dræbt notifikationerne, vil det være fristende ‘bare lige’ at tjekke.

☝️ Accepter, at du ikke kan fokusere lige så længe, som du gerne vil. Fokus er en evne, der skal trænes. Hvis du gennem de seneste år har distraheret dig selv med for mange kattevideoer, så er 10 minutter måske alt, du kan præstere lige nu. Så starter du bare med 10 minutter og øger langsomt din fokustid derfra. 

“De værste distraktioner er sguda mine kolleger!”

Nu tænker du måske: “Det er meget fint, Line, men de værste forstyrrelser er sguda mine kolleger! Og dem kan jeg jo ikke bare slukke for, vel?” 

True dat. 

Den nød kan du kun løse ved at starte en samtale med dem. Næste gang de forstyrrer dig, kan du jo fortælle dem om de tips, du aktuelt eksperimenterer med for at øge dit fokus på jobbet.

Og har du ikke lyst til selv at starte samtalen, så kan du jo diskret bede din chef om at invitere mig forbi med mit foredrag om vejen fra forstyrrelser til fokus på jobbet.

Så starter jeg med glæde samtalen for dig. 

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Effektivitet, Fred og ro, Personlig produktivitet, Produktivitet, Strukturfascist, Time Management

Læs videre: