You’re doing it wrong
Jeg har brugt min Bullet Journal forkert. Jeg overså i hvert fald en vigtig pointe, da jeg første gang kastede mig over den populære metode, der efter sigende skulle give indre ro.
Min første Bullet Journal var et værktøj til at holde styr på store og små opgaver. Men dét var for bøvlet. Apps og web-services er langt federe til den slags, bl.a. fordi de automatisk gentager rutine-opgaver og laver dagens liste.
Men der er én ting, som de digitale værktøjer ikke giver dig. Og dét er refleksion.
Lige så meget bagud som fremad
I foråret læste jeg bogen The Bullet Journal Method, skrevet af metodens ophavsmand, Ryder Carroll. Her fik jeg en større aha-oplevelse.
Tidligere brugte jeg kun min Bullet Journal fremadrettet. Til at liste dagens opgaver og begivenheder og troligt krydse dem af.
Caroll selv bruger sin notesbog til opsamling og refleksion. Hans dag starter med en tom liste. Til gengæld fylder han uhæmmet bullets på i løbet af dagen. Ting at huske, tanker han tænker.
Først i slutningen af dagen samler han op. Dét giver ham mulighed for at reflektere over, hvad der er sket den pågældende dag.
Dog lader han gerne ting stå åbne. Han rydder først helt op, når måneden er gået. Her går han alle dage igennem. På den måde får han et sammenhængende, overordnet blik på sit liv og sine tanker, bagudrettet.
Et eksempel er, at han ofte skriver en note om, hvordan det gik, når han har mødtes med nogen. Dét betyder, at han opdager, hvis der er et positivt eller negativt mønster med en specifik person.
En notesbog kan redde din indre ro
Jeg er generelt fan af at skrive for at få ting ud af hovedet. Bøvler jeg med noget kompliceret, bruger jeg sågar skrivning som tænke-redskab. Jeg tænker simpelthen ved at skrive.
Den væsentlige pointe jeg missede med min første Bullet Journal er, at notesbogen skal opsamle kaotiske tanker og ideer. Ikke kun for at holde styr på dem, også for at have muligheden for at reflektere over dem.
Hver dag vælter der tanker, ideer og nye opgaver rundt i mit hoved. Før røg det meste ind i dokumenter eller – værre endnu – på min opgaveliste.
Nu bruger jeg min Bullet Journal til at læsse af i.
En notesbog er dermed blevet et filter for min hjerne. Den samler alt op. Dernæst reflekterer jeg over dét, jeg har samlet op.
I praksis betyder det, at langt færre ting slipper igennem til mit opgavesystem. Min to-do-liste er blevet kortere.
Men vigtigst af alt har jeg en bedre fornemmelse af min trivsel. Når jeg bladrer en måned igennem, kan jeg se, om jeg er på vej op eller ned. Jeg kan nå at korrigere. Og jeg kan lære af mig selv.
Hvem havde troet, at en notesbog kan være styrepind for den indre ro?