Menu Luk

Kærlighed til notesbøger: Hvordan jeg bruger min Bullet Journal

Min elskede Bullet Journal - fanget i en solstråle på sofaen

Jeg har det med notesbog-forretninger, som andre kvinder har det med skobutikker: Får jeg først forvildet mig derind, er der risiko for et glødende Dankort. Derfor er jeg helt solgt på Bullet Journal-fænomenet, hvilket jeg fortalte om i min bedre halvdels podcast, work.flow. Her er den skriftlige, illustrerede forklaring på, hvordan jeg bruger min Bullet Journal.

Hvad hulen er en Bullet Journal?

Måske skulle jeg starte med at forklare, hvad en Bullet Journal er? Basalt set er det en helt almindelig notesbog, som man selv forvandler til en klon mellem en kalender, en todo-liste og en dagbog. Dermed bliver den en slags bouillonterning af personlig produktivitet.

Ordet ‘Bullet Journal’ kommer af, at man ikke skriver lange tekster i sin notesbog, men blot lister punkter op på siderne. Punkterne kan være alt fra kalender-begivenheder, over opgaver til noter og tanker. Hver type punkt har sin helt egen markør, fx en prik, en cirkel eller en bindestreg. Den lidt kærlige forkortelse lyder i øvrigt ‘BuJo’.

Den ‘originale’ version af en Bullet Journal består af følgende dele:

  • Et indeks (med henvisninger til hvor man kan finde hvad i sin BuJo)
  • Overblik over de kommende måneder (’Future Log’)
  • Oversigt over indeværende måned (‘Monthly Log’)
  • Daglig logbog (‘Daily Log’).

Ideen er, at man starter i den ene ende af notesbogen og så udfylder løbende, side for side – modsat en klassisk papirkalender, hvor hele året på forhånd er printet. Finten er så, at man bliver nødt til at ‘migrere’ de opgaver og noter, man måtte have nedfældet på siderne uden at løse dem. For er en opgave ikke løst, skal den selvfølgelig flyttes frem til den aktuelle todo-liste – hvis man altså stadig mener, at den skal løses. På den måde får man hele tiden reflekteret over, hvad man bruger sin tid på.

Nåh, manden bag ideen, Ryder Caroll, forklarer det meget bedre i videoen her.

Sådan bruger jeg min BuJo

Når jeg ovenfor sætter ‘originale’ i gåseøjne, er det selvfølgelig fordi, at ingen Bullet Journals er ens. Det smarte ved at bruge en simpel notesbog på denne måde er jo, at man kan gøre det ligesom det nu passer en. Jeg fandt fx hurtigt ud af, at dét med at køre måneds- og dagslogs passer mig utroligt dårligt. Jeg er en uge-pige, er jeg!

Desuden har jeg ladet mig inspirere af de såkaldte Kanban-boards, som man ofte bruger til at organisere arbejdet omkring udviklingen af digitale produkter (hvilket er dét jeg lever af, så dér …).

Den ultrakorte forklaring på et Kanban-board er, at det består af X antal kolonner, fx ‘Venter’, ‘I gang’ og ‘Færdig’. I kolonnerne placerer man så de forskellige opgaver, fx som postits, og opgaverne kan derefter ‘vandre’ mod højre, i takt med at de bliver løst. Jeg bruger ikke posits i min BuJo, blot ‘flytte fra kolonne til kolonne’-princippet.

Min Bullet Journal er opbygget sådan her

  • Et indeks (som jeg faktisk ikke bruger særlig meget).
  • Overblik over de kommende 6 måneder + en side til ting, der falder derefter.
  • Oversigt over indeværende uge.
  • Liste over ‘I dag’ – som altså er hver dag i hele ugen i takt med, at ugen skrider fremad.
  • Kolonnen ‘Næste’ til de opgaver, jeg må erkende, at jeg alligevel ikke når i indeværnede uge.
  • Hjerte-kolonne til en taknemlighedsdagbog.

Hver søndag gør jeg en ny uge klar: Jeg fylder diverse opgaver og begivenheder ind på uge-overblikket under de dage, hvor de hører til. Hvis der er nogle opgaver, der ikke skal løses på en specifik dag, men bare burde blive klaret i løbet af ugen, kommer de direkte på ‘I dag’-listen. Ellers er ‘I dag’ som udgangspunkt tom, når ugen starter.

Når jeg tager hul på mandagen, overfører jeg mandagsopgaverne til ‘I dag’-listen og krydser dem muntert af i løbet af dagen i takt med at jeg løser dem. Inden jeg går i seng, overfører jeg tirsdags-opgaverne til ‘I dag’-listen og nedfælder samtidig mindst tre ting, jeg har været taknemmelig eller glad for i løbet af dagen (i hjerte-kolonnen, forstås). Tirsdag aften kører hele møllen igen. Og så fremdeles.

Jeg synes, det fungerer mega-godt. I praksis ser det ser nogenlunde sådan her ud (bemærk at du kan se den meget omtalte ‘emhættefilter-opgave’, som bliver nævnt i podcasten, samt min taknemmelighed for Anders’ hummus – så spændende er mit liv nemlig):

BulletJournal: Uge-overblik
Bullet Journal: Uge-overblik
BulletJournal: Daily Log - Kanban-style
Bullet Journal: Daily Log – Kanban-style
BulletJournal: Taknemmelighedsdagbog
Bullet Journal: Taknemmelighedsdagbog

Andre sider i min BuJo

I podcasten taler jeg også lidt om nogle af de andre sider, der er i min BuJo. Jeg har fx en side, hvor jeg holder styr på mine podcasts: Jeg udvælger og downloader dem manuelt, ikke automatisk, så jeg har brug for at holde styr på, hvornår jeg sidst fyldte på iPod’en. Jeg har også en inspirationsliste, så jeg kan huske, hvad jeg skal tjekke ud, næste gang der skal tankes op.

Sådan ser min podcast-side ud:

BulletJournal: Podcast-inspiration
Bullet Journal: Podcast-inspiration

Nogle gange laver jeg en tracker, fx til vaneændringer. I podcasten nævner jeg en meditations-tracker til det lille sommer-eksperiment jeg netop har haft gang i, fordi jeg ville se, hvad det gjorde ved mit hoved at meditere to gange om dagen i henholdsvis 12 og 20 min. (normalt gør jeg det en gang om dagen – det har jeg også fortalt om i en work.flow-podcast).

Her kan du se, hvor fantastisk mit meditations-boost-eksperiment startede – og hvornår jeg ikke gad mere:

BulletJournal: Tracker
Bullet Journal: Tracker

Sidst men ikke mindst bruger jeg min BuJo som rejsedagbog, hvilket betyder, at mine rejsedagbøger også bliver skrevet i punktform fremfor lang prosa.

Her er starten på rejsedagbogen fra Anders’ og min smuttur til Lübeck i juli:

BulletJournal: Rejsedagbog
Bullet Journal: Rejsedagbog

Look and feel

Som du kan se, kører jeg et – næsten – monokromt look med kun én farve. Hvis du googler ‘bullet journal’ eller ‘bujo’ kan du se de mange flotte og farverige versioner, der findes i verdens mange Bullet Journals (lav i øvrigt den googling, uanset om du vil se farver eller ej, for der er simpelthen så meget fin og god inspiration at hente derude).

Jeg laver nye bannere for hver uge. Her er et lille udpluk – bemærk venligst min brug af en såkaldt skygge-tus, som jeg – også – fortæller begejstret om i podcasten:

BulletJournal: Bannere
Bullet Journal: Bannere

Så kan jeg vist heller ikke finde på mere at fortælle om fra min elskede BuJo. Til gengæld kan du høre podcasten, jeg omtaler, lige her:

LYT: Analog møder digital og sød musik opstår – Podcasten ‘work.flow’ med Anders Høeg Nissen

Læs også mere om at planlægge på den fede måde

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Effektivitet, Ordnung muss sein, Personlig produktivitet, Planlægning, Prioritering, Produktivitet, Strukturfascist, Time Management, Todo-lister

Læs videre: