Menu Luk

Har du travlt? Shit, du må være dårlig til at prioritere …

Shit, du må være dårlig til at prioritere!

Kan du huske sidste gang, du fortalte et andet menneske om, hvor travlt du har? Følte du dig vigtig? Betydningsfuld? Og – hvis du nu skal være helt ærlig – var alle de ting, du havde gang i helt så livsnødvendige, som du fik dem til at lyde? Siden hvornår blev travlhed et adelsmærke?

Se mig, jeg har travlt!

Hold op med at klynke over, hvor travlt du har! Dét er det kontante budskab i denne artikel, som jeg er faldet over. Tesen er, at travlheds-snakken i virkeligheden handler om, at vi forsøger at udkonkurrere hinanden: At vi forsøger at vise, hvor vigtige og eftertragtede vi er, når vi fortæller, at vi har travlt. Og jeg er enig i sådan en grad, at jeg skal beherske mig for ikke at råbe, at vi vel for pokker i stedet burde tale om evnen til at prioritere!

Jeg tror nemlig påstanden holder: Ja, vi har en tendens til at prale af travlhed. Jeg siger ikke, at flere af os vitterligt ikke har meget at se til, men det er vel ikke helt løgn, at der simpelthen er prestige i at have travlt? Også selvom vi til en vis grad selv vælger at have så meget om ørerne?

Dét vil jeg også gerne!

Det moderne liv tilbyder et bundløst ocean af muligheder, vi kan vælge løs af – og som vi så har tilsvarende svært ved at vælge fra og prioritere i. Resultatet er, at vi som oftest vælger utroligt meget til. Lidt ligesom et barn, der går fuldstændig i selvsving i en slikbutik.

Tag fx noget helt lavpraktisk som alle de elektriske apparater, vi har i hjemmet, og som laver en hel masse arbejde for os: Glæder vi os over den ekstra tid, det giver os? Sætter vi os med benene oppe, mens tøjet vasker? Går en tur? Har en dyb og nærværende samtale med én, man holder af?

Nej, vi tænker (jeg gør i hvert fald):
“Nåhmen, så kan jeg jo også lige nå at …”

Har du travlt? Nåh, så må du hellere lære at prioritere!

Tænk nu, hvis der var prestige i at have ro, overskud og tid tilovers i hverdagen? Hvis folk kun pustede sig op, når de kunne prale af at have været exceptionelt gode til at prioritere og sige fra:

“Mig? Nej, jeg skal ikke noget hele weekenden …”
“Wow!”

Man ser det ikke for sig, vel? Selvom jeg nu tror, det ville være sundt for os, hvis vi begyndte at beundre fravalget i stedet for at beundre de tusinder af tilvalg, vi render rundt og foretager os hver dag.

Så, her er et forslag: Næste gang vi hører nogen fortælle os at de har noget så travltt. Så svarer vi nemlig med et medfølende: “Shit, du må være dårlig til at prioritere …!”

Lidt mere om det dér med at finde tid og prioritere

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Effektivitet, Fred og ro, Mennesker, Personlig produktivitet, Planlægning, Prioritering, Produktivitet, Stress, Time Management, Trivsel

Læs videre: