Menu Luk

Har du travlt? Shit, du må være dårlig til at prioritere …

Shit, du må være dårlig til at prioritere!
Print mig

Kan du huske sidste gang, du fortalte et andet menneske om, hvor travlt du har? Følte du dig vigtig? Betydningsfuld? Og – hvis du nu skal være helt ærlig – var alle de ting, du havde gang i helt så livsnødvendige, som du fik dem til at lyde?

Se mig, jeg har travlt!

Hold op med at klynke over, hvor travlt du har! Dét er det kontante budskab i denne artikel, som jeg faldt over for nylig. Tesen er, at travlheds-snakken i virkeligheden handler om, at vi forsøger at udkonkurrere hinanden: At vi forsøger at vise, hvor vigtige og eftertragtede vi er, når vi fortæller, at vi har travlt.

Jeg tror, der er mere end et almindeligt gran af sandhed i den påstand. Jeg siger ikke, at flere af os vitterligt ikke har meget at se til, men det er vel ikke helt løgn, at der er prestige i at have travlt? Og hvad værre er: At det til en vis grad er vores eget valg at have så meget om ørerne?

Dét vil jeg også gerne!

Det moderne liv tilbyder et bundløst ocean af muligheder, vi kan vælge løs af – og som vi så har tilsvarende svært ved at vælge fra i. Resultatet er, at vi som oftest vælger utroligt meget til. Lidt ligesom et barn i en slikbutik.

Tag fx noget helt lavpraktisk som alle de elektriske apparater, vi har i hjemmet, og som laver en hel masse arbejde for os: Glæder vi os over den ekstra tid, det giver os? Sætter os med benene oppe, mens tøjet vasker? Går en tur? Leger med børnene (hvis man har sådan nogen)?

Nej, vi tænker (jeg gør i hvert fald!):
“Nåhmen, så kan jeg jo også lige nå at …”

Har du travlt? Stakkels dig …

Tænk nu, hvis der var prestige i at have ro, overskud og tid tilovers i hverdagen? Hvis folk kun pustede sig op, når de kunne prale af at have været exceptionelt gode til at prioritere og sige fra:

“Mig? Nej, jeg skal ikke noget hele weekenden …”
“Wow!”

Man ser det ikke for sig, vel? Selvom jeg nu tror, det ville være sundt for os, hvis vi begyndte at beundre fravalget i stedet for at beundre de tusinder af tilvalg, vi render rundt og laver hver dag.

Så, her er et forslag: Næste gang vi hører nogen sige, de har travlt, så svarer vi med et medlidende: “Shit, du må være dårlig til at prioritere …!”

Lidt mere om det der med tid og prioritering

Pssst… har du brug for en proces-nørd til at facilitere digital udvikling?
Så melder jeg mig til tjeneste som Scrum Master/Agil Projektleder på agil.lineh.dk.

Posted in Fred og ro, Ordnung muss sein, Prioritering, Produktivitet, Stress