Den Stille Revolution er kampen for retten til at søge ro, til at være stille og til at være alene med sig selv – uden at andre sætter spørgsmålstegn ved det. Den Stille Revolution er den danske version af amerikanske Susan Cains initiativ, The Quiet Revolution.
Jeg har det fint i min skal, tak!
Den vestlige verden har en forkærlighed for det ekstroverte: Vi hylder det udadvendte, det larmende, det vilde og det vovede, og vi dyrker gruppearbejdet, de store netværk og de konstante samtaler. Når vi møder det indadvendte, det stille og det eftertænksomme, gør vi hvad vi kan for at hjælpe de implicerede med at ‘komme ud af deres skal’. Vi har brug for en Stille Revolution, har vi!
Problemet med at dyrke det udadvendte er, at et sted mellem 30 % og 50 % af os er indadvendte – introverte – af natur. Det betyder, at vi faktisk har det ganske udmærket i vores egen, indre verden. Hvis vi ellers kunne få lov til at blive derinde i fred, vel at mærke:
Vi introverte får ikke energi af at være sammen med mange mennesker eller ved at opholde os i miljøer, hvor der sker en hel masse omkring os. Den slags dræner os, og derfor er der grænser for, hvor længe vi synes, det er sjovt, at være derude i larmen. Ofte har vi det også bedst med at cirkulere i periferien af al balladen, mens den står på.
Introverte får nemlig energi, når vi opholder os i rolige omgivelser, enten alene eller sammen med få mennesker, som vi kender godt. Eller måske bare i selskab med en bog! Mange introverte er utroligt gode venner med bøger – og det gælder også mig selv, kan jeg afsløre.
Nåhmen, det kan du da bare lave om på
I en verden hvor teenagere drømmer om at vinde X-Factor, og vi voksne bliver tudet ørerne fulde af, at vi skal ‘netværke’ i vores karriere, dér er det besnærende at ville ‘hjælpe’ de indadvendte med at komme ind i kampen. Det handler vel bare om at være forandringsparat, gør det ikke?
Der er intet i vejen med at udfordre og udforske egne grænser. Tværtimod kan man tillære sig mange nyttige færdigheder, og desuden kan man vænne sig til en del. MEN! Man kan ikke forandre den grundlæggende balance mellem ekstroversion og introversion, der bor i ens hjerne.
Balancen handler nemlig om biologi og hjernekemi, og nøgleordet er stimulering. Vores individuelle hjerner har simpelthen forskellige behov for ydre stimulering. Hos introverte er behovet lille, mens det hos ekstroverte er stort. Introverte kan altså ikke lave om på deres hjerner. Og det kan ekstroverte i øvrigt heller ikke.
Stille Revolution for både introverte og ekstroverte
Resten af verden kan selvfølgelig være skrigende ligeglade med, at vi introverte er ved at få pip af at blive mødt med godhjertede kommentarer som: “Du siger ikke så meget, hva’?” eller “Nej, nu må du ikke være kedelig. Bliv lidt længere!”
Jeg tror personligt, at der er en grund til, at vi mennesker fordeler os nogenlunde 50-50 på ekstroversion-introversion-spektret. Verden har brug for både det udadvendte og det indadvendte, og så længe vores kultur har en slagside – uanset hvilken side det er til – så har vi et problem.
Derfor tror jeg heller ikke, at det er tilfældigt, når vi dagligt kan læse om, hvor stressede, angste og deprimerede moderne mennesker er. Jeg tror ikke, at det kun er introverte, der savner fred og ro. Dét gør de ekstroverte også.
Så lad os give hinanden lidt fred: Lad os starte Den Stille Revolution.
Se Susan Cains TED-talk om ‘the power of introverts’ her >