Menu Luk

Hurtigere: Hvorfor du skal lade være med at handle lige nu

Du bliver ikke hurtigere ved at handle hurtigere - du bliver hurtigere ved at fokusere og lære, fx ved at tage en pause fra skærmen og tænke dig om. Foto: Georgie Cobbs - Unsplash

“Vejen til succes handler i en omskiftelig og teknologidrevet verden om at søsætte tonsvis af initiativer – hurtigere end naboen.” Hvis dét udsagn stresser dig, bliver du glad for at høre, at der er en anden måde at definere hurtighed på. Du er også hurtig, når du fokuserer og lærer. Dét lyder meget rarere, gør det ikke?

Alting går hurtigere

Overskrifterne siger det hele – alting går hurtigere og hurtigere:

Vi har længe været forbløffede over, hvor meget hurtigere de menneskeskabte teknologier udvikler sig efterhånden som tiden går. Og vi har være mindst lige så forbløffede over, hvordan de også accelererer vores egen hverdag. Der er intet, der tyder på, at udviklingen stopper lige med det samme.

Til gengæld tyder tallene for stress på, at vi rent faktisk burde stoppe op og tage en slapper. Vi burde i hvert fald redefinere, hvad ‘hurtighed’ egentlig betyder i det 21. århundrede. 

Jeg foreslår, at vi bytter konceptet ‘hurtig handling’ ud med ‘fokuseret læring’. Lad mig forklare!

Gør det nu!

Rundt omkring på arbejdspladserne kommer udviklingens hastighed til udtryk ved, at ord som ‘disruption’ og ‘agilitet’ er the shitFor dig betyder det højst sandsynligt, at du altid føler, at du er en lille smule bagud.

På mere almindeligt dansk betyder de to ord, disruption og agilitet, at virksomheder konstant må være på vagt over for konkurrenter, der bruger teknologi til at drible ind fra højre og smadre forretningen (disruption). Derfor må arbejdsgangene i biksen være indrettet på en måde, så hele forretningen lynhurtigt kan omstille sig (agilitet).

Der er ikke nødvendigvis noget galt med de to ting. Problemet er, at der under det hele ofte ligger en uudtalt forventning om, at alting skal gøres hurtigt. Det er derfor, du føler, du er bagud. 

Teknologierne er også i sig selv med til at sætte fut i din dagligdag – her på det helt lavpraktiske plan. Du kan arbejde hvor som helst og når som helst – hvilket inkluderer lige nu. Du kan også finde information om hvad som helst lige nu. Desuden går der få sekunder fra din kollega trykker ‘send’ i sin besked-app, til samme besked popper op i din egen besked-app, og dét forstyrrer dig lige nu (med mindre du har været så snedig at slå dine notifikationer fra, forstås).

Vi har med andre ord skide travlt alle sammen. Og vi sørger også for at holde hinanden fortravlede, gør vi.

Er hurtighed vejen til succes?

I de cirka 20 år, jeg har rumlet rundt på det danske arbejdsmarked, har jeg 90 % af tiden mødt følgende kombination: Bunker af forskellige initiativer med ambitiøse mål, der alle skal leveres hurtigst muligt!

Umiddelbart giver det jo god mening, når vi nu ved, at verden udvikler sig i en rasende fart omkring os, og vi samtidig kan kigge beundrende på hæsblæsende succeser som Amazon og Google, der alle har redefineret vores verden, og som breder sig over tilsyneladende større og større områder.

Men måske skulle vi bruge mere tid på at kigge på dem, der fejlede, fordi de kastede energi efter det forkerte eller ikke tænkte sig om og lærte af deres erfaringer

Vi burde nok også kigge på alle medarbejderne – det er dig og mig, ik’ –  der stæser af sted med tungen ud af munden og forsøger at levere på KPI’er inden næste afrapportering, alt imens vi svarer på en lind strøm af mails og beskeder med den ene hånd, alt imens vi sprøjter geniale ideer og løsninger ud med den anden hånd. For slet ikke at tale om de 17 % af os, der i mellemtiden går ned med stress.   

Vi bilder os tilsyneladende ind, at dét at gøre noget hurtigere – at gøre det nu – er dét, der skal til for at få succes i en hastigt accelererende verden. Og med ‘vi’ mener jeg både virksomhederne, og jeg mener dig, mig og din kollega. 

Vi skal ikke være hurtigere – vi skal fokusere, og vi skal lære!

Der er en anden måde at håndtere det 21. århundredes omskiftelighed på. Den måde inkluderer to ting:

  1. FOKUS: At skifte ivrige spredehagl ud med fokus på enkelte, omhyggeligt udvalgte initiativer, som vi tror på vil levere den afgørende forskel. Sådan et fokus gælder ledelsen, men det gælder sådan set også dig, når du kigger på to-do-listen og skal beslutte dig for, hvad energien skal bruges på i dag. 
  2. LÆRING: At vi vælger, hvad vi fokuserer på baseret på læring og erfaring. Det vil sige, at virksomhederne og teams’ne derude skal eksperimentere i produktudviklingen, så der er noget at lære af og skifte retning ud fra. Samtidig skal du og dine kolleger eksperimentere med, hvordan I arbejder, så I kan lære og skifte retning i måden I arbejder sammen på – i takt med at verden omkring jer ændrer sig. 

Det handler altså om at bytte ‘hurtigere handling’ ud med ‘fokuseret læring’. 

“Det lyder pokkers adstadigt,” tænker du måske, men hurtighed er ikke altid lig med at handle hurtigt. Hurtighed kan lige så vel være at gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt og dermed undgå at spilde tiden på at gøre det forkerte. 

Hvordan sørger du og dine kolleger for at bruge tiden på det rigtige? Det gør I ved at tage jer tiden til at lære af jeres erfaringer og tænke jer om, inden I vælger hvad næste fokus skal være. Dét er hurtighed i det 21. århundrede.

Mere om at blive hurtigere på den fokuserede måde

Foto: Georgie CobbsUnsplash

Line Hviid
– Konsulent, coach, facilitator, blogger, podcaster og foredragsholder


Posted in Effektivitet, Ledelse, Prioritering, Produktivitet, Revolution, Stress, Trivsel

Læs videre: